Пирамидата пред Лувъра изчезна?

Пирамидата пред Лувъра изчезна?
A A+ A++ A

Пирамидата на Лувъра изчезва, когато е гледана от определен ъгъл заради инсталация на френския творец JR. Изненадващата арт инсталация, представляваща оптична илюзия може да бъде видяна до 27 юни, посочва Artprice.

21-метровата пирамида се намира в централния двор на Лувъра от 80-те години на миналия век и е построена по проект на американския архитект Пей Юй Мин. Инсталацията възпроизвежда онези части от Лувъра, които пирамидата скрива и по този начин я прави невидима.

JR е псевдоним на 33-годишен френски фотограф и художник, чиято самоличност е непотвърдена. Той прави големи черно-бели фотографии и ги експонира на обществени места. Те най-често биват поставяни като огромни пана, наподобяващи билборд, в някои от най-бедните места по света.

JR казва, че улицата е "най-голямата художествена галерия в света". Той започва своята творческа дейност по улиците на Париж. Работата му съчетава изкуството и действие и е ангажирана с темите за свободата, идентичността и границите. JR е определян от френския журналист Фабрис Босту като "този, който вече наричаме Картие-Бресон на 21 век".

На 20 октомври 2010 г. JR спечели TED наградата за 2011 г. Technology Entertainment and Design) е световна поредица от конференции, собственост на частна фондация с нестопанска цел, създадена, за да популяризира "идеи, ценни за разпространяване". От 2005 г. до 2009 г. бяха връчени три награди TED на стойност 100 000 долара, за да помогнат на победителите да реализират избран проект, който да промени света.

JR използва паричната награда, за да започне проекта Inside Out. В рамките на проекта той призовава хората от целия свят да си направят портретни снимки, да му ги изпратят електронно с обещанието и ангажимента после да ги принтира в голям формат и да им ги върне - всичко това безплатно.

Идеята е тези, които имат да кажат нещо, да могат да го направят в градското пространство и гласът им да бъде чут. Реакцията е мигновена - стотици хора от цял свят се включват, посланията са най-различни.

Проектът Inside Out включи и акция организирана от JR пред Музея за модерно изкуство на Париж и пред Националната библиотека. Паркирал подвижното си фотостудио, в продължение на шест дни художникът прави портретни снимки на желаещите и ги лепи по стените около музея и библиотеката. След края на акцията по кината тръгва и новият му документален филм, представящ реализацията на проекта.

#пирамида #Лувър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »