Борисов: Опитаха се да излъжат ЕК и нищо не се получаваше! Ключовата дума сега е „доверие“

Борисов: Опитаха се да излъжат ЕК и нищо не се получаваше! Ключовата дума сега е „доверие“
БГНЕС
A A+ A++ A

Ключовата дума в изказването на комисар Калете е „доверие”. Преди година и половина нямаше доверие – тогава се опитваха да излъжат ЕК и нищо не се получаваше.

Това заяви премиерът Бойко Борисов след среща с еврокомисаря по климата енергетиката Мигел Ариас Канете.

Ние решихме да работим по друг начин. Сега виждате как ни подкрепят за това, че искаме да постигнем диверсификация, подчерта премиерът.

За находищата в Черно море – най-големите компании дойдоха тук. Това, което на шега Томислав Дончев го нарече Балкан, никой не го вярваше, каза Борисов.

„Всичко, което правят екипите, се оценява. То не е направено срещу Русия – руският газ е добре дошъл. Всичко, което ние изграждаме, то прави пазар, защото когато се прави само в една посока – това не е пазар. Брюксел застава зад нас включително и с финансиране на интерконекторите. Ние направихме така, че този проект да стане европейски проект и пред нас да стои ЕК, каза Борисов и посочи, че всичко, което правят екипите се съгласува, знае, оценява.

„И както добре чухте той не е насочен и срещу Русия. Комисарят ясно каза: ако се спазват европейските правила, които трябва да се спазват от всички - е добре дошъл в този газов хъб. Плюс нашите находища, плюс това, което през интерконектора през Гърция и от други места, които в момента изграждаме на практика ние правим един голям пазар, защото ако една стока минава само в едната посока, то не е пазар. Когато можем да си търгуваме с гърци, турци, румънци, македонци и изобщо в целия регион, и нашите тръби са достъпни до всеки, който иска да превози газ - това отговаря ли на третия либерализационен пакет? Отговаря ли на разбирането на Брюксел? Отговаря.”, заяви Бойко Борисов.

„Днес предстои в Атина среща на Ципрас, с Путин. Ние, спазвайки европейските правила искаме да изградим действително такъв проект, че ЕК, европейските страни, Европейският съюз и България за радост е оценена като много съществен и важен елемент и незаобиколим фактор. Това е изводът от това, което чух”, каза премиерът и благодари на ЕК за разбирането и, че се надява да продължат със същото темпо и занапред”, каза Борисов като уточни, че предстои на 1 юни Ципрас да посети на 1 юни България.





#Канете #Борисов #ЕК #доверие #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »