Яденето на картофи увеличава риска от инфаркт

Яденето на картофи увеличава риска от инфаркт
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Честото ядене на порции картофи или чипс увеличава риска от високо кръвно налягане, сочи ново проучване, цитирано от The Telegraph. Американски учените са установили, че четири порции от зеленчуци със скорбяла седмично увеличава риска от високо кръвното налягане, известно също като хипертония, с до 11%.

Проучването не е изисквало участниците да разграничат печените, варените картофи или картофеното пюре, но екипът от Медицинското училище на Харвард и болницата Бригхам твърдят, че е възможно да съществува по-висок риск, свързан със специфични методи на готвене на картофите. След като участниците посочили колко често ядат пържени картофи, учените установили, че при доброволците, които ядели по четири порции седмично, съществува с 17% по-висок риск от високо кръвно налягане. Изследването, все пак, съдържа и добра новина за любителите на снаксове. Учените не са намерили никаква връзка между яденето на чипс и високото кръвно налягане.

Водещият автор д-р Леа Борги казва, че традиционно картофите не се свързват с причиняване на заболявания.
„Наистина в миналото не е имало очевидна връзка между картофите и хипертония“, казва тя. „Наскоро се появиха някои предположения, че яденето на картофи може да бъде свързано с диабет тип 2. Но преди известно време беше разкрито, че картофките са свързани и с други рискове за здравето“, добави тя.

Публикуваното в British Medical Journal изследване казва, че замяната на една порция картофи с чиния зеленчуци без скорбяла би довело до спад в риска от високо кръвно налягане с до 7 на сто.

#инфаркт #риск #картофи #ядене

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"