BBC за ''Евровизия'': Политиката победи

BBC за ''Евровизия'': Политиката победи
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Песента победител „1944“ на украинката Джамала, разказва за депортирането на кримските татари от съветския лидер Йосиф Сталин след края на Втората световна война /1939-1945 г./ заради сътрудничеството им с нацистките окупатори срещу народите на Съветския съюз.

Вместо повод за радост победата на Джамала посипа със сол раната в руско-украинските отношения, които през последните 2 години не спират да кървят в буквалния смисъл на думата, коментира BBC. Самата певица не крие, че песента има огромна емоционална стойност за нея. Нейната прабаба е била сред депортираните. Украинският президент Петро Порошенко написа в Туитър, че лично е поздравил Джамала с победата.

„Истината както винаги побеждава“, каза той. От своя страна, руснаците смятат нейната победа като част от „информационната война“ срещу тях, която има за цел да ги демонизира допълнително в очите на европейците. Те дори се позовават на медийни информации, според които Джамала сама е признала, че нейната песен е политическа.

Руснаците имат и друг повод за недоволство. Техният представител Сергей Лазарев, който изпълни песента „You Are The Only One“, бе сочен за фаворит. Той получи най-много гласове от телевизионните зрители, които му донесоха 361 точки. Но това не беше достатъчно, за да се компенсират гласовете на професионалното жури, което го постави на пето място. В крайна сметка той стана трети, пред него се нареди и представителката на далечна Австралия, която за втори път взима участие на Евровизия.

„За мен това е голяма победа. Направих максимума. Прибирам бронза. Поздравявам Украйна“, каза Лазарев по руската национална телевизия. За последен път Украйна е побеждавала на Евровизия през 2004 г. Тогава първото място спечели певицата Руслана.


#Джамала #Украйна #Русия #Петро Порошенко #Сталин #Втората световна война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"