Техеран в небрано лозе: Конкурс за карикатури на Холокоста постави на изпитание иранската дипломация след разведряването на отношенията

Техеран в небрано лозе: Конкурс за карикатури на Холокоста постави на изпитание иранската дипломация след разведряването на отношенията
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Третото издание на международния конкурс за карикатури на тема Холокоста в Техеран, което е първо след ядрената сделка и затоплянето на отношенията със Запада, създаде напрежение за иранската дипломация, отбелязват агенциите.

Иранският външен министър Джавад Зариф побърза да се дистанцира от проявата този уикенд. В интервю за "Ню Йоркър" той коментира, че очевидно става въпрос за глупости, с които иранското правителство няма нищо общо.

Конкурсът е "работата на неправителствена организация, която не се контролира от иранското правителство", обяви ръководителят на дипломатическото ведомство.

Организаторите на експозицията също направиха изявления, които обаче не отхвърлят първоначалните намерения на инициативата. Изложбата няма за цел да отрича масовото убийство на милиони евреи от нацистка Германия през Втората световна война, предаде ДПА.

Агенцията цитира Масуд Шоджай Табатабай, който казва: "Не искаме нито да отричаме, нито да доказваме нещо", като добавя, че уважава всяка жертва на Холокоста.

Акцентът на тазгодишното издание на конкурса по думите му е "злоупотребата на Израел с Холокоста за политически цели в Палестина и "новият Холокост", който се извършва срещу палестинците".

 

 

#изложба #карикатури #Техеран #Холокост #Израел #палестинци #конкурс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »