Софиянци одобряват паметника на Алеко Константинов

Софиянци одобряват паметника на Алеко Константинов
A A+ A++ A

Софиянци харесват откритият днес паметник на писателя Алеко Константинов. Някои от столичани изрази недоумение защо едва сега статуята е факт, но по-добре късно, отколкото никога. Месинговата скулптура на големия писател и обществен деец е дело на скулптора Борис Борисов.

Щастливеца е с костюм, небрежно облегнат на улична лампа, с вперен и устремен поглед към Витоша и Черни връх. Статуята има куфар до краката. Композицията се придружава с емблематични табели. Датата за откриването също не е случайна. На 11 май, но през 1897 г., авторът на "Бай Ганьо" е убит при атентат срещу съпартиеца му Михаил Такев. „Харесва ми. Паметникът е може би не навременен, но по-добре късно отколкото никога”, заяви Силвия Нинова.

Колежката й пък разказа, че след работа двете са се разходили по цялото протежение на булеварда, за да открият мястото, където е поставен монументът. Имаше и хора, които изразиха съмнение за подбора на мястото, където е сложено произведението на изкуството, може би, защото непосредствено до него са стъпалата за метрото на станция “НДК”. “Харесва ми, макар че не съм сигурен дали точно тук му е мястото”, коментира друг минувач Коцо Василев.

В социалните мрежи вече се заформи и дебат, че облегнатият на лампата Алеко, с куфар в краката, прилича на един съвременен български емигрант и това може да е закачка на самия автор към днешната действителност, в която сме обречени да живеем. Според хората дори и това да е така, то този факт обогатява скулптурата и й придава допълнителен чар. “Реакцията за този паметник е закъсняла, според мен.

Алеко е един велик българин. Паметникът е много добре направен като скулпторска работа. Лично мнение - от една страна е добре, че е на нивото на пешеходците, но все пак, според мен би трябвало поне едно -две стъпала да бъде вдигнат малко по-високо от Бай Ганьо, който се разхожда и до ден днешен тук наоколо по улиците”, коментира Стефан Попов.

 

#паметник #Алеко Константинов #Щастливеца #писател

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"