Пазарджик отсече: Без бурки на всички обществени места!

Пазарджик отсече: Без бурки на всички обществени места!
БГНЕС
A A+ A++ A

До десетина дни в Пазарджик ще влезе в сила забрана за носенето на бурки на обществени места.  Това стана възможно, след като общинските съветници приеха днес дългоочакваната от обществеността не само в града, но и в страната, промяна в Наредбата за обществения ред на община Пазарджик. Малко по-късно днес от Главното мюфтийство се обявиха против забраната.

Въпреки това Пазарджик стана първият български град, в който забраниха носенето на бурки на обществени места. Решението подкрепиха политическите партии в местния парламент, с изключение на Евророма.

Кметът Тодор Попов оттегли предложението си, забраната за бурки да важи само за обществените и държавните институции. На гласуване бе подложено предложението на "Националния фронт за спасение на България", което забранява носенето на бурки на улицата, парковете, магазините, транспорта.

За пълната забрана на бурките на всички обществени места на територията на Пазарджик и селата гласуваха 39 общински съветници, двама против от Евророма и гласуването премина без въздържали се.

По този начин забраната важи за всички институции и обекти и общодостъпни места в урбанизираната територия на общината, включително и в случаите на придвижване с пътно превозно средство. Изключения ще се правят при заболяване и когато носенето на подобно облекло се налага по професионални причини, както и при спортни и развлекателни прояви.

Забраната не важи за личните домове на гражданите и за молитвените домове.

Общинските съветници приеха при нарушение на забраната санкцията да е 300 лв, а за повторно и всяко следващо нарушение - 1000 лв.

По време на обсъждането съветниците се обединиха и около мнението, че с тази промяна в наредбата дават ясен сигнал, че няма да наблюдават безучастно случващото се на територията на община Пазарджик и че чрез нея изразяват своето обществено отношение по важни въпроси.

#Пазарджик #общински съветници #бурки #санкция #обществени места

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"