ЕС с мащабен план за премахване на данъчните убежища

ЕС с мащабен план за премахване на данъчните убежища
A A+ A++ A

ЕС ще разкрие план за ограничаване на т.нар. „данъчни убежища” за най-големите мултинационални компании в света, мярка, която според властите става още по-наложителна след скандала с „Панамските документи”. Европейската комисия обяви, че според новите правила големи компании, опериращи в Европа, ще трябва да направят публично достояние всичко, което печелят във всяка едната страна-членка от ЕС.

Отчитането държава по държава от години е основен призив на данъчните активисти, които обвиняват големите корпорации в умишлено прикриване на печалбите с цел по-ниски или никакви данъчни задължения, често използвайки фиктивни фирми като тези, изтекли в „Панамските документи”.

Дългогодишните критики на корпоративната данъчна политика взривиха скандала Lux Leaks през 2014 г., който разкри тайни данъчни сделки на огромни корпорации като IKEA и Pepsi в малкото херцогство Люксембург.
Еврокомисарят по финансовите услуги Джонатан Хил ще обяви новите мерки в 13:00 GMT в Европейския парламент в Страсбург, Франция.

Хил е британски представител в Комисията и близък политически съюзник на премиера Дейвид Камерън, който е под натиск в Лондон заради семейни връзки в офшорен фонд.
Преди речта си Хил обяви, че планът на ЕК е добре обмислено и амбициозно предложение за по-голяма прозрачност в данъчната политика.

Планът на ЕС стриктно следва препоръките на ОИСР, договорени от лидерите на Г-20 през миналата година. Той ще се прилага за всички глобални компании с продажби на стойност 750 милиона евро или повече от целия свят и с дейности в ЕС.

От Брюксел обявиха, че в него попадат повече от 6000 фирми, включително 1000 азиатски компании.
Източници на ЕС разкриха пред АФП, че компаниите ще трябва да разкриват информация за общите продажби, естеството на тяхната стопанска дейност, печалбата преди данъци и действително платения данък. Данните трябва да се публикуват от всяка компания на интернет страницата й.

Данъчните активисти не скриха разочарованието си от плана, според които той до голяма степен се ограничава до Европа и изключва приходите от други страни, спечелили си прозвището „данъчен рай”.

„Планът не обхваща всички страни и мултинационалните корпорации все още имат много възможности да скрият печалбите си” , заяви Това Мария Ридинг, специалист по данъчна политика в Европейската мрежа за дълг и развитие.
Според нея, вместо да реши проблема, това решение ще го премести от една страна в друга.

#ЕС #план #убежища #компании #панамските документи #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »