Татяна Дончева: Който раздава обществени поръчки, той ги и спира

Татяна Дончева: Който раздава обществени поръчки, той ги и спира
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

''Антикорупционният закон на Меглена Кунева е компилация от 3 други закона, всеки от които е с трагична практика до момента,'' заяви в интервю за bTV лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева.

„Досега хипотезата беше да сте привлечен като обвиняем. Сега искат да ви вменят производство на базата на твърдян конфликт на интереси, на базата на анонимни публикации (...) Държавата няма да доказва нищо, вие ще трябва да доказвате, че сте невинни”, посочи тя.

По думите й сегашният Закон за предотвратяване на конфликта на интереси е родил Филип Златанов и тефтерчето му, а преди това „това брюкселско творение” е минало „фризиране” в пленарна зала, като първоначалният замисъл на закона е предвиждал абсурдни ситуации като това съпрузи да не могат да работят в една болница.

Обществените поръчки

„Кой раздава обществени поръчки – този, който ги спира”, заяви Татяна Дончева във връзка с процедурите, стопирани от премиера Бойко Борисов. Според него това е само знак, дошъл след уговорка с фирмите, които така или иначе печелят 90% от поръчките

„Като е казано по закон, че няма пари, пък извън и против закона (Бойко Борисов) ги спира, защото искал да даде знак, защо не го питате в една нормална държава, институционална, в която никой няма право да пипа в правомощията на другите... Моето разбиране е само едно – или има правосъдие и върховенство на закона, или няма”, подчерта Дончева.

На фона на акциите в ДАИ и СДВР, Татяна Дончева запита защо няма обвинени за откритите 1 млн. евро в касата на „Агромах”, фирма „дето всички знаем, че е свързана с МРРБ и АПИ”.

„Тая работа се опитваме да я докараме в тишината”, заподозря тя.

Според нея българските политици може да се изплашат само от спиране на еврофондовете, но даже и това не е сигурно – заради изтеглените заеми, пари ще има „докъм края на мандата”. Освен това, Дончева не очаква и сериозен натиск от Брюксел: „ЕНП се интересуват само от това колко депутати ще имат”.

#Филип Златанов #Бойко Борисов #обществени поръчки #Татяна Дончева #еврофондове #ЕНП #закони #имущество #свидетели #отнемане

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"