БХК отчита дискриминация срещу малцинствата и лоши условия за бежанците през 2015 г.

БХК отчита дискриминация срещу малцинствата и лоши условия за бежанците през 2015 г.
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В България продължава да има дискриминация спрямо представители на малцинствата и бежанците, техните права се нарушават, в местата за лишаване от свобода хората са третирани нечовешки и унизително, а сривът на свободата на изразяване продължава.

Това са част от констатациите в годишния доклад за правата на човека в България, изготвян ежегодно от Българския хелзинкски комитет и представен по-рано днес.

"През 2015 г. националистическите партии от неототалитарен тип в управлението на страната и в опозиция станаха основните източници на подбуждане към омраза, дискриминация и насилие спрямо ромите, мюсюлманите и бежанците. Подбуждането бе системно и обхвана както медии, така и други публични форуми. Расистко подстрекателство се осъществяваше в редица случаи и от парламентарната трибуна. Тези действия останаха безнаказани и допринесоха за създаването на обстановка на непоносимост към определени етнически и религиозни групи, както и към бежанците", заяви Красимир Кънев, председател на БХК.

Дискриминацията спрямо етническите и сексуалните малцинства, жените, хората с увреждания и други уязвими групи граждани продължава да е широкоразпространена и слабо разпознавана и адресирана от властите. В доклада се отбелязва, че прокуратурата продължава да не преследва вандализирането на мюсюлмански храмове като престъпления от омраза. "През годината продължи подклаждането на ислямофобия от публични личности и медии", пишат от БХК.

В анализа от организацията отбелязват, че "множество принудителни евикции на десетки ромски семейства" са създали хуманитарна криза, застрашаваща здравето и живота на много хора, голяма част от които деца. "В същото време се предприе и рестриктивна политика по отношение на търсещите закрила и бежанците, бягащи от военни конфликти", отбелязва още докладът.

Съществен напредък няма и по темите, свързани с положението в местата за лишаване от свобода, свободата на медиите и независимостта на съдебната власт. "Съдебната реформа бе де факто изоставена, след като през декември бяха гласувани промени в конституцията, продукт на задкулисни политически договорки. Те обърнаха логиката на промените, преформатирайки квотите във Висшия съдебен съвет. Не беше създаден и механизъм за отчетност на главния прокурор", пише в доклада.

Достъпът до територия на бежанците, търсещи закрила в България, остана значително затруднен и възпрепятстван, като властите продължиха да прилагат практиката на отблъскване на лица, търсещи закрила. 

#БХК #дискриминация #малцинства #бежанци #хора с увреждания #мигранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »