Финансовото министерство готви промени за облагането на личното ползване на служебни активи

Финансовото министерство готви промени за облагането на личното ползване на служебни активи
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Финансовото министерство подготвя законови промени за облагането на личното ползване на служебни активи, съобщи министър Владислав Горанов.

В средата на февруари влезе в сила наредбата за т.нар. "данък уикенд", който засяга възстановяването на данъчен кредит за активи, които се използват едновременно за лични и за служебни цели. Горанов не потвърди, че ставката, с която се обмисля облагането на личното ползване, е 17 %, въпреки че се появи такава информация.

„Тази е посоката, освен данъчният ефект по отношение на Данък добавена стойност, който се явява при личното ползване, за лицата възникват приходи, които след себе си носят ангажимент за облагане на доходите на физически лица и задължения за осигурителни вноски.

Затова се обмисля и алтернативен данък при източника с оглед улесняване на облагането. Различни са възможните ставки, които трябва да се приложат. Ако трябва да насложим на дължимия данък на физически лица и осигурителни вноски, вероятно, числото 17 ще бъде значително надхвърлено като ставка. Още тече дебат какво да бъде то“, допълни финансовият министър.

#Министерство на финансите #Владислав Горанов #данъци #данък уикенд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »