Лошите кредити нарастват значително през миналата година

Лошите кредити нарастват значително през миналата година
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

През миналата година средният размер на необслужваните задължения на гражданите нараства с над 50%. Ако през 2014 г. средният дълг на човек е бил 485 лв., то за 2015 г. сумата е 747 лв., сочат данните на Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ). Данните са от проучване на независимия институт за маркетингови изследвания "Ипсос България" по поръчка на асоциацията. Те обхващат обработваните дългове от 16-те компании, членове на асоциацията, чийто дял на пазара е 75%.

"Покачването в средния размер е значително, като това рефлектира и върху общия обем на възложените задължения на колектори за 2015 г. – над 1.96 млрд. лв. при 1.43 млрд. лв. за 2014 г.", коментира зам.-председателят на асоциацията Милена Виденова.

В същото време броят на случаите, възложени на колекторските фирми, намалява - от 2.95 млн. на 2.6 млн. Основен клиент на колекторските фирми са банките, които са възложители в 60% от производствата. Това асоциацията обяснява с плахото раздвижване на кредитирането и подготовката им за стрес тестовете.

Не се забелязва голямо натрупване на дългове към телекомите. Значително намалява делът на лошите бързи кредити - от 16% през 2014 г. на 6 на сто през миналата.

За година профилът на средния длъжник не се е променил. Най-често това са или млади хора, изтеглили необмислено потребителски кредит, или хора над 40 г., чиито бизнес планове са претърпели неуспех.

 

#колекторски фирми #дълг #банки #длъжник #бързи кредити

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"