Основният източник на парникови газове са производителите на храна

Основният източник на парникови газове са производителите на храна
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Когато става дума за климатични промени, вниманието най-често е насочено към регулирането на емисиите от изкопаеми горива, пише TechTimes. Това означава обаче да се подценят други причини за увеличаването на глобалните температури, показва ново изследване.

Сред тях са глобалното производство на храна, отглеждането на животни и изхвърлянето на отпадъци. Тези дейности генерират два основни парникови газа - метан и азотен оксид.

През 2014 година изследване разкри, че интензивното обработване на земята осигурява храна, но за сметка на това причинява глобално затопляне. Сега ново проучване, публикувано в журнала Nature, показва, че глобалното земеделие допринася за климатичните промени подобно на изкопаеми горива.

Всяка година сухоземната биосфера поглъща приблизително една четвърт от емисиите на въглероден двуокис, произведени от хората. Хората произвеждат забележителните 40 милиарда тона въглероден двуокис, които идват от обезлесяването и изгарянето на фосилни горива. Това е причинило 82 процента от увеличаването на температурите, дължащо се на парникови газове през последното десетилетие.

Има и други парникови газове и те се срещат в по-голямо количество от въглеродния двуокис. Според водещия автор Ханкин Тиен от Университета в Обърн, САЩ, потенциалът за глобално затопляне на метана е 28 пъти по-висок от този на въглеродния двуокис. Увеличаването на температурите заради азотния оксид пък е 265 пъти по-вероятно, отколкото заради въглеродния двуокис.

Тиен и колегите му са изчислили количеството на поглъщаните и отделяните от сухоземната биосфера азотен оксид, метан и въглероден двуокис. Изследователите са установили, че живите организми поглъщат повече въглероден двуокис, отколкото отделят, но са нетен източник на азотен оксид и метан.

Ако трите газа се превърнат в сравними единици според потенциала им да затоплят Земята в рамките на едно столетие, биосферата се превръща в нетен източник на вредни емисии. Тя би могла да причини затопляне, равняващо се на между 3.8 и 5.4 милиарда тона въглероден двуокис на година.

Изследователите призовават хората да насочат вниманието си към въздействието на хранителната система върху климатичните промени. Според експерти трябва да преосмислим начина на изхранване на населението, особено в страни, отличаващи се с богата на месо диета.

#парникови газове #въглероден двуокис #метан #изкопаеми горива

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"