Държавата отпуска 1,5 млн. лв. за застраховане на агропродукция

Държавата отпуска 1,5 млн. лв. за застраховане на агропродукция
БГНЕС
A A+ A++ A

През тази година държавата ще отдели 1,5 млн. лв., за да поеме до 65% от застрахователната премия на земеделски производители. Това реши управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“.

Целта е да се насърчат малки и средни предприятия, земеделски стопани, които отглеждат плодове, зеленчуци, етерично-маслени култури и тютюн да застраховат селскостопанската си продукция срещу неблагоприятни климатични събития, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия.

Заявления ще се приемат от 21 март 2016 г. до изчерпване на ресурса, но не по-късно от 31 август т.г.
Стопаните трябва да представят застрахователните си полици в областните дирекции на фонд ”Земеделие” до 30 септември. Най-късно до 16 декември т.г. ще се сключат договорите и ще бъдат изплатени средствата.

ЕК разреши на България да похарчи за застраховане на селскостопанска продукция 21 милиона лева в периода 2015 г. - 2020 г.

Фонд „Земеделие“ отпусна и 28 млн. лв. за хуманно отношение към свине. Средствата ще се плащат наведнъж или на траншове в зависимост от вида на животните.

Още толкова ще получат и птицефермите, които отглеждат хуманно пернатите, т.е. осигурили са им достатъчно площ и светлина.

Има условия и към фуражите. Стопаните трябва да заместят животинските протеини от бозайници и рибно брашно с растителни протеини и незаменими аминокиселини, а също да дават на пилетата питейна вода.


#фермери #земеделие #селскостопанска продукция #застраховки #премии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"