Армията ще е по границите само при необходимост, обяви зам.-министър на вътрешните работи

Армията ще е по границите само при необходимост, обяви зам.-министър на вътрешните работи
МВР
A A+ A++ A

Заместник-министърът на вътрешните работи уточни, че задачите на военните ще се възлагат от Министерския съвет, който ще предвижда и ресурсното осигуряване на подобни задачи. Министърът на отбраната пък ще регламентира употребата на сила.

Армията ще се ползва за охрана на границата само при необходимост, каза днес по БНТ министърът на вътрешните работи Красимир Ципов, по повод предложените текстове за промяна на Закона за отбраната и въоръжените сили в тази посока. Той припомни, че военните са оказвали логистична подкрепа от април до края на миналата година, но помощта е преустановена.

Ципов подчерта, че е нужно армията да може да охранява границата, като военните подготвят и тактически планове за реакция при засилен миграционен натиск. Заместник-министърът на вътрешните работи уточни, че задачите на военните ще се възлагат от Министерския съвет, който ще предвижда и ресурното осигуряване на подобни задачи. Министърът на отбраната пък ще регламентира употребата на сила.

Ципов изрази мнение, че упреците за цената на изработката на новите документи за самоличност не се основателни. "Срокът на договора е 11 години. Сегашният е за седем години и ще излезе, че средствата на годишна база, сега са дори повече", посочи той.

Според Ципов в края на следващата или началото на 2018 година могат да се издадат първите лични документи с чип и биометрични данни, които ще могат да се ползват и за получаването на електронни административни услуги. Той подчерта, че най-важното е да се запази сравнително дългия срок за валидност на личните карти (десет години) и да няма увеличаване на цената.

#Българска армия #граничен контрол #мигранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »