Продължава устойчивото възстановяване на пазара на труда

Продължава устойчивото възстановяване на пазара на труда
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Положителните новини, идващи от пазара на труда продължиха и през есенните месеци, когато нормата на безработицата у нас достигна до нова най-ниска стойност от началото на финансовата и икономическа криза в страната през 2008 г., обобщават анализаторите на УниКредит Булбанк.

Данните на Евростат за периода показват, че индикаторът е достигнал ниво от 8.7% през септември и октомври, последван от минимално увеличение до 8.8% през ноември. Сезонни фактори се очаква да спомогнат за допълнително леко повишение през зимните месеци (до около 9%) преди отново да продължи низходящият тренд, като по този начин следва тенденцията на възстановяване на пазара на труда стартирала в началото на 2013 г. От тогава броят на безработните у нас е намалял с 1/3, а индикаторът за нормата на безработицата е подобрил стойността си от 13.1%.

Настоящата стойност все още е на нива далече над тези, които се смятат за естествена норма на безработицата у нас или устойчиви от макроикономическа гледна точка, а именно - около 6%.

Възстановяването на пазара на труда продължава устойчиво да се разпознава и от икономическите агенти, което прозира от данните за нагласите в икономиката. Представители от всички сектори на стопанството демонстрират стабилна тенденция на подобряване на прогнозите си за заетостта, които ясно показват, че положителната тенденция е устойчива и ще продължи с пълна сила след временното леко повишение на безработицата през зимните месеци.

Оценките на мениджърите са съпоставими с нива на безработицата под 8%, загатвайки за големия потенциал за наваксване от страна на пазара на труда. Очакванията ни са тези предварителни оценки да се потвърдят и от информацията за заетостта, където броят на заетите според тримесечното проучване на работната сила, изготвяно от НСИ има потенциал да ускори темпа на увеличение от 1.5% на годишна база, който достигна в периода януари-септември 2015 г.

 

#Уникредит Булбанк #пазар на труда #възстановяване #заетост

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"