България е похарчила близо 24 млн. лв за военна авиация през 2015г

България е похарчила близо 24 млн. лв за военна авиация през 2015г
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

23,7 млн.лв. са похарчени за военната авиация на Българската армия през 2015 г. Това посочва в писмен отговор на депутатски въпрос министърът на отбраната Николай Ненчев. Общо 68,22 млн.лв. са били капиталовите разходи на военното министерство през миналата година.

Близо 24-те милиона лева са отишли за възстановяването на летателната годност, интегрирана логистична поддръжка и доставка на резервни части за военновъздушните сили. За парашути, снайпери и аварийно-спасително оборудване са похарчени 1,14 млн.лв. 21,1 млн. са похарчени за комуникационно-информационно оборудване, оборудване за защита на класифицираната информация и надграждане на комуникационни и навигационни системи на летищата.

Почти 2 млн.лв. са отишли за ремонт на кораби и корабно оборудване. Почти 5 млн.лв. е струвало закупуването на транспортни машини за нуждите на армията, включително за Военномедицинска академия. 12,86 млн.лв. е похарчило МО за строителство и строителни услуги. Над 6 млн.лв. е излязло удължаването и модернизирането на пистата за излитане и кацане на авиобаза“Безмер”.

НАТО е възстановил 1,43 млн.лв. от похарчените 1,67 млн.лв. за реконструкция и ремонт на сградата, в която бе настанен Щабът на интегрираните сили на Северноатлантическия алианс. Още 4 млн.лв. са похарчени за ремонт на водопроводи, военно общежитие, сградата на служба “Военна информация” и др. Военният министър уточнява, че “все още не са възникнали плащания по Междуправителственото споразумение с Полша за ремонт на 6 двигателя за самолетите МиГ-29, което ще струва на България 12 000 000 млн.лв.

Николай Ненчев допълва, че не е приключила и стартираната през 2015 г. процедура за обществена поръчка за доставка на бойни бронирани машини за Сухопътните войски, която е на стойност над 41 млн.лв.


#Николай Ненчев #авиация #плащания #процедура #Сухопътни войски #Военна информация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови предсрочни избори