Стокхолм обмисля как да проверява възрастта на непълнолетните мигранти

Стокхолм обмисля как да проверява възрастта на непълнолетните мигранти
БГНЕС
A A+ A++ A

Наистина ли децата са деца - това е основният въпрос пред шведското правителство заради големия приток търсещи убежище, които пристигат без документи и твърдят, че са непълнолетни.

Наистина ли децата са деца - това е основният въпрос пред шведското правителство заради големия приток търсещи убежище, които пристигат без документи и твърдят, че са непълнолетни, пише агенция "Ройтерс".

Над 20% от мигрантите, дошли миналата година, са деца без родители или други възрастни, които да се грижат за тях.

За тях е осигурен по-лесен достъп до държавни домове и училища, освен това вероятността да бъдат депортирани е по-малка.

Но не е ясно кои действително са под 18-годишни и кои лъжат. В последните седмици правителството е под сериозен политически натиск да въведе медицински тестове, които да установяват истинската възраст на мигрантите, но лекари и адвокати са против това.

"Сега се правят много малко оценки на възрастта, ако изобщо се правят такива", коментира директорът по правните въпроси на шведската Агенция по миграцията Фредрик Бейер пред "Ройтерс".

Кабинетът още през ноември заяви, че иска рентгенови изследвания на зъбите и дланите. Те не са незаконни, но лекарите отказаха да ги извършват с мотива, че не са достатъчно точни.

"Смятаме, че за да се вземе решение, което има такива огромни последствия върху живота на човека, е нужна по-голяма прецизност", заяви говорителят на шведското Педиатрично общество Андерс Йерн.

Половината от самотните деца са записани на възраст между 16 и 17 години и това прави потвърждаването на информацията по-трудно. Това разпали и обвиненията на крайнодесните "Шведски демократи" - третата най-голяма партия в парламента, че възрастни мигранти се възползват от слабия контрол на властите.

Притокът на непълнолетни води и до големи разходи – миналата година Стокхолм трябваше да потърси допълнителни 70 000 места в училищата за търсещи убежище, на фона на 100 000 първокласници, които обикновено влизат в системата ежегодно.

През 2015 г. в Швеция са подали молба за закрила 163 000 души, а населението ѝ е 9.5 млн., което я прави страната с най-много търсещи убежище на глава от населението.

Въпросът за децата бежанци е особено наболял за Швеция след скорошното убийство на 22-годишна служителка и няколко други случаи на конфликти в центрове за мигранти.

#Швеция #мигранти #непълнолетни #възраст #деца

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"