М. Петрова: Има административно нарушение, но ''Пентаксим'' е безопасна ваксина

М. Петрова: Има административно нарушение, но ''Пентаксим'' е безопасна ваксина
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

''Има нарушение в процедурата, при която се разпространява у нас петвалентната ваксината „Пентаксим“, дарена от Турция. Въпреки това ваксината е безвредна и може да се използва, но не може да се търгува с нея,'' обясни в интервю за БНР адвокат Мария Петрова, специалист по медицинско право.

''Факт е, че има едно нарушение, чисто административно – това е на начина, по който е внесена ваксината, но хиляди пъти и повече е повторено, че, особено ваксината „Пентаксим“, е със същото съдържание, което е и съдържанието във Франция. По никакъв начин не е вредно за употреба. Не можем принципно да толерираме такива нарушения, но пред алтернативата да останем може би без ваксини…незнам защо министерството е предпочело този начин, но безспорно административно нарушение на начина, по който тази ваксина е влязла в страната, има. Това е констатирано и от Изпълнителна агенция „Медицински одит“, в последствие в хода на проверката и от Върховна административна прокуратура. Но, пак казвам, това не пречи тя да бъде употребявана и не следва да се смята за опасна,'' допълни тя.

''Една част от тези ваксини, доколкото разбрах, са вече използвани. Най-добър отговор може да даде Изпълнителна агенция по лекарствата. Те решават дали да продължат да бъдат прилагани под някакъв специален режим или да бъдат иззети и съхранявани до извършване на процедурите,'' коментира Петрова.

''Петвалентната ваксина "Пентаксим” е сигурна, доказана,многократно използвана и притежава всички необходими документи за употреба,'' каза вчера министърът на здравеопазването Петър Москов по време на извънреден брифинг в Министерство на здравеопазването, след като от Прокуратурата обявиха, че внесените от Турция ваксини „Еувакс” и „Пентаксим” не са разрешени за употреба в България.

"Пентаксим”-ът има разрешение за използване в България,'' подчерта вчера Москов и коментира, че проблемите с разрешението за използването на ваксината идват от това, че търговецът няма право да търгува на територията на България, но ваксината е безопасна.

#Петър Москов #ваксина #процедура #Турция #недостиг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници