Петкова: Сменяме модела за определяне и защита на енергийно бедните

Петкова: Сменяме модела за определяне и защита на енергийно бедните
Теменужка Петкова Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Необходимо е да бъде променен моделът на определяне и защита на потребителите на електроенергия при пълната либерализация на пазара. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти в Брюксел.

Енергийният министър, председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, експерти от Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане, са в белгийската столица за заседание на работната група между България и ЕК, която подпомага българското правителство при преминаването към пълна либерализация на електроенергийния пазар.

Създаването на съвместната група бе договорено през декември в София. Основен акцент в нейната работа е дефинирането на енергийно бедните потребители у нас и разработването на механизми за тяхната защита. Днес в Брюксел е първата от поредицата работни срещи по тази тема.

Българските потребители трябва да бъдат спокойни, че няма да се направи нищо против техните интереси и те ще бъдат максимално защитени при предстоящата пълна либерализация на електроенергийния пазар в страната.

По думите на министър Петкова, около 30% от населението в България попада в групата на уязвими потребители. Годишните помощи за енергийно бедните потребители в момента са около 85 млн. лв., сочат данните на МТСП.

В момента законодателството определя реда и начина за получаване на помощи за социално слабите граждани. За да ги получат в момента, гражданите трябва да декларират, че  са енергийно бедни, защото отговарят на определени условия, припомни Петкова.

„За да гарантираме защита на всички потенциално застрашени лица, трябва инициативата за дефиниране на уязвимите потребители да дойде от страна на държавата, а не да чакаме те да се определят като такива“, каза още тя по време на дискусията.

Данни на Националния статистически институт сочат, че годишното потребление на българските домакинства у нас е около 10,5 терават часа. Средният годишен разход на домакинство за електроенергия в страната е около 634 лв. Всички налични данни ще бъдат взети под внимание при определянето на критериите за защита на българските потребители през цялата година, а не само през отоплителния сезон, каза още Петкова.

Тя бе категорична, че с преминаването към изцяло либерализиран пазар у нас, ще се избегнат дисбалансите в българската енергийна система. По думите на г-н Клаус-Дитер Борхард, директор на дирекция "Вътрешен енергиен пазар" към Генерална дирекция "Енергетика", привеждането на пазарите в страните-членки в унисон с изискванията на Третия енергиен либерализационен пакет е от първостепенно значение, но успоредно с това задължително трябва да вървят и мерките за защита на потребителите.

#енергийна бедност #либерализация на пазара #Теменужка Петкова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"