Честваме Св. Игнатий Богоносец

Честваме Св. Игнатий Богоносец
A A+ A++ A

Православната църква днес отдава почит към Свети Игнатий Богоносец - според преданието онова дете, което Господ взел на ръце и посочил на апостолите с думите: "ако се не обърнете и не станете като деца, няма да влезете в царството небесно". 

За Игнажден в народния календарнай характерен е обичаят „полазване“: от това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден се гадае каква ще бъде и следващата година. Ако „сполезът“ е добър, то и в къщата през цялата година ще има благоденствие и успех във всичко.

Именници на този ден са Игнат, Игната и техните производни: Игнатий, Игно, Игньо, Иго, Игон, Ига, Игнатка, Игне, Искра, Искрен, Игнасия, Игнасио, Агна; Пламен и Огнян и техните производни: Пламена, Оги, Огнемир, Огнемира, Светослав и Светослава.

Един ден по-рано ще отбележим деня на св. Игнатий Богоносец тази година. Според църковния типик, ако 20 декември, Игнажден, се случи в Неделя преди Рождество, както е през 2015 г., то службата на св. Игнатий се премества в събота, предния ден. По този начин се отдава полагащата се богослужебна прослава на св. Игнатий Богоносец, който иначе ще остане на заден план при отбелязването на Неделята преди Рождество Христово,

От 20 декември започват и дните на предпразненството на Рождество Христово. Това е втората от подготвителните недели преди празника и след нея започва неговото същинско литургично празнуване.

След Игнажден отново се усилва строгостта на коледния пост, за да могат вярващите в бодрост и готовност да посрещнат раждането на Спасителя.

Свети Игнатий е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му има латински произход, запазените оскъдни сведения за него сочат, че той е с източно потекло.

Апостолите Христови веднъж спорели помежду си кой от тях е най-голям. Иисус Христос, като чул за какво спорят, повикал едно дете, прегърнал го, поставил го сред тях и казал:

"Ако не се обърнете и не станете като деца, няма да влезете в Царството небесно. Който се смири като това дете, той е по-голям в Царството небесно. И който приема едно такова дете в Мое име, Мене приема" (Матея 18:2-5).

Върху това дете, което прегърнал Иисус Христос, пребъдвало Божието благословение. Според преданието това дете е Игнатий Богоносец, който по-късно бил ученик на св. Йоан Богослов, а след това епископ на Антиохийската църква. Като такъв той се удостоил да приеме за името на Христа мъченически венец.

През 107 г. загива мъченически в голям цирк в град Рим, разкъсан от зверове.

Свети Игнатий бил епископ на Антиохия в продължение на 40 години. Мъдро управлявал паството си, без да жали трудове и грижи. Усърдно проповядвал Божието слово и мнозина довел до познание на Христос. Паството наричало своя епископ Богоносец, защото той самият казвал, че носи в сърцето си Бога.

В акта на мъченичеството му се споменава, че е бил "мъж апостолски във всичко" и че "грижливо управлявал църквата в Антиохия", както и че я превел през гоненията на император Доминициян. Според църковния историк Евсевий Кесарийски Игнатий е третият епископ след свети апостол Петър и Еводий. Той пръв въвел пеенето на божествените песни от два хора (антифонно пеене), което после било прието и от другите християнски църкви.

Император Траян (98-117) го осъдил на смърт, когато преминал през Антиохия при един от своите походи и в негова чест били устроени тържества и веселия. Християните не могли да участват в тържествата, защото те били свързани с езически обреди. Съобщили за това на императора, обвинявайки техния епископ като враг на езическите богове.

Тогава Траян заповядал да отведат епископа в тъмница, за да го предадат след това да бъде изяден от зверовете. Но като знаели, че често твърдостта на мъчениците сред тежките страдания довеждала езичниците към вяра в Христа, решили да пратят Игнатий за наказание в Рим, където народът ще види в него обикновен престъпник, осъден на смърт за своите престъпления.

Бог дарувал на св. Игнатий сила безбоязнено да срещне ужасната смърт. Преди смъртта, обръщайки се към народа, той с висок глас казал:

"Знайте, римски граждани, че не за злодеяние и престъление съм осъден на смърт, а за моя Бог, от Чиято любов съм завладян и Когото ненаситно желая! Аз съм Негова пшеница и чрез зъбите на зверовете се смилам, за да стана чист хляб за Него!"

Едва успял да изговори тия думи, и лъвовете се нахвърлили и го разкъсали. Християните събрали неговите кости и по-късно ги пренесли в Антиохия. Дълго те плакали и скърбели за него. На някои от тях светецът се явявал, като ги утешавал в скръбта.

 

#Игнажден

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »