На път: Какво да четем по празниците

На път: Какво да четем по празниците
Снимка: National Geographic
A A+ A++ A

Празниците идват, което означава, че голямото пътуване започва. Полети, задръствания, гари, багажи и цялата олелия около придвижването предстои.

Добрата новина обаче е, че в такива момента винаги се намира предостатъчно време за (поне) една увлекателна книга. Още повече, че най-доброто четиво на път трябва да е интересно и много добре написано, за да оползотвори пълноценно времето в самолета или автобуса. Книги, в които всеки може да намери нещо ценно, независимо на каква възраст е.

Амели Нотомб, „Изумление и трепет“ 

71qe5N4pgRL._SL1400_

Писателката, която всеки ден пише по график, на пълен работен ден, е изключително забавна. „Изумление и трепет“ поставя проблема за изкачване по „стълбата на кариерата“ в Япония и съответно слизането по нея. Всичко това обаче е „гарнирано“ с огромна доза хумор. Книжката е тънка, лека и перфектна за двучасов полет.

Джералд Даръл, „Филе от камбала“

fileotkambala3

Забавен, остроумен и интересен, Джералд Даръл разказва за своето детство на остров Корфу, лудото си семейство и още по-лудите семейни приятели. Разказите в сборника „Филе от камбала“ ще направят всяко пътуване по-весело, че и отгоре – ще ви пренесат на една слънчева и заредена с емоции ваканция.

Джеръм К. Джеръм, „Трима души в една лодка (без да броим кучето)“

threemenboat

Великият английски хуморист Джеръм Джеръм може да направи всяко едно задръстване леко и приятно, а на летището всички ще гледат как се кискате. Всичко, написано от Джеръм Джеръм, е способно да оправи мрачното настроение на път и така го поставя в едно от челните места на четива по празниците.

Елизабет Костова, „Историкът“

3261.max

„Историкът“ е заплетена мистерия, която отчасти се развива и в България. В нея са замесени няколко сюжетни линии, че и самият граф Дракула. Ако ви се чете майсторски написан роман, от който не може да отклоните поглед, то заложете на „Историкът“ – вампирската част тук е в пъти по-увлекателна от тази в нашумелия „Здрач“. А и заради по-големия си обем, ще имате да четете и в полета за на връщане.

Сюзан Колинс, „Игрите на глада“

4834.max

Трилогията, по която полудя цял свят, е с доказано действие по време на път. Лично съм се убедила колко леко и приятно преминава полета, ако следиш отношенията между Катнис и Пийта в дистопията на президента Сноу. Страница след страница съпреживяваш тежката съдба на младите герои и неусетно пътуването по празниците става много по-поносимо.

Агата Кристи, „Убийство по Коледа“

7b356ae94163b4eb2cb95c7b7a29c233

Само две думи са достатъчни, за да грабнат интереса ни по време на път – Еркюл Поаро. Остроумна, завладяваща и находчива, Агата Кристи няма да ни остави да скучаем и за минута по време на празниците. Една класика с участието на мистериозно убийство и тайнствено имение, която ще ви накара да се изолирате напълно от ревящото бебе в дъното на самолета.

Тук може да откриете и още препоръки подходящи за четящите хора по всяко време на годината.

#книги #празници #класика #Агата Кристи #Игрите на глада #Здрач #Джерад Даръл

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"