Холандски учени изработиха антибактериални 3D-зъби

Холандски учени изработиха антибактериални 3D-зъби
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Холандски изследователи от Грьонингенския университет работят върху създаването на 3D-принтирани зъби от антибактериална пластмаса, която унищожава бактериите, причиняващи развалянето на зъбите, пише The Washington Post.

Новото изобретение всъщност е имитация на зъби, които остават бели и блестящи, без да се натрупва бактериална плака, която води до проблеми, отбелязва изданието, цитирано от агенция ''Фокус''. 

Ключовата стъпка в разработването на противомикробните зъби е бил изборът на материал, с който да се зареди принтера за триизмерен печат. Учените са интегрирали антибактериални амониеви соли във вече съществуващи полимери от смола.

След поставяне в 3D принтер сместта се втвърдява с ултравиолетова светлина и може да се използва за отпечатване на зъби. 

За да тестват изобретението си в лабораторни условия, изследователите са покрили материала с човешка слюнка и са го изложили на въздействието на бактерии, които причиняват разграждането на зъбите. Антибактериалният зъб е убил над 99 процента от бактериите.В същото време не са наблюдавани вредни странични ефекти за човешките клетки. 

Предстои дълъг път обаче, докато концепцията за 3D-принтирани притивомикробни зъби се превърне в реалност. Нидерландският екип не готов за клинични тестове на продукта си, който все още не изпробван и в човешка уста. Нещо повече, на този етап не се знае как ще се повлияе зъбът от постоянно почистване с четка и прилагане на паста. Въпреки тези препятствия Андреас Херман от Грьонингенския университет предполага, че „това е медицински продукт с обозримо приложение в близко бъдеще, значително по-скоро, отколкото ако се разработваше ново лекарство.“

#зъби #зъболекар #учени #Холандия #бактерии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »