159665 статии       |       372 интервюта       |       1513 снимки       |       38108 абоната       |      
USD 1.67911| EUR 1.95583| GBP 2.23108|
In English На русском
София
12°
Пловдив
16°
Варна
12°
Вход Форум

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   БрекзитТурция

Форум

Коментари към статия: Предлагат промени в Закона за околната среда и водите

Драстично се намаляват сроковете за  издаване на оценка на въздействието върху околната среда, комплексно разрешително и доклад за безопасност при инвестиционно намерение. Това предвиждат промените в Закона за околната среда и водите, които ресорното министерство вече е обявило за обществено обсъждане.

Според досега действащите разпоредби срокът за завършване на трите процедури е около година и половина в случите, в които няма обжалване. Ако промените в закона влязат в сила, ще са необходими само девет месеца.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов коментира за Дарик, че промяната е допълнение към сега действащите разпоредби и няма да доведе до занижен контрол при издаването на екоразрешителните.

"Трите процедури ще останат същите, но това ще бъде до известна степен невидимо за инвеститора, защото органите, които работят по тези три процедури, ще продължат да работят в същия режим като досега, но паралелно, а не едно след друго. И тези части, които съвпадат в различните процедури, ще бъдат извършвани само веднъж. Тоест ако имате обществено обсъждане в един или втори случай, там ще имате обществено обсъждане върху двата едновременно, което не го прави по-маловажно. Ако имате обжалване, ще може да се обжалва всеки един, включително двата или трите етапа в единия случай, а в другия се прави едно след друго. Тоест обединяването не ограничава възможностите, а предимно намалява сроковете от една страна, обема информация от друга и работата на администрацията, която ще бъде паралелна, а не последователна. Така най-вече ще се съкратят сроковете", каза министърът.

В сила ще остане и досега действащата процедура, според която трите разрешителни се издават поотделно, като всеки инвеститор ще има възможност сам да прецени по кой от двата административни пътя да тръгне. Предложението подлежи на обществено обсъждане в срок от 30 дни, след което влиза в Министерския съвет.

Автор: Харманли, 12 март 2018 23:43:01
Тези промени трябваше да се случат още преди години. Моментното законодателство затлачваше бизнеса и го вкарваше в един непрестанен омагьосан кръг.
Автор: Мира, 13 март 2018 19:18:45
Напълно закономерно развитие след изцепките на зелените. Трябва да се улесни достъпа на капитали до планините.
Автор: Симона, 13 март 2018 22:52:45
Абсолютно съм съгласна с Харманли. Доста са закъснели тези промени, но по-добре късно, от колкото никога. Няма никакво съмнение, че ще се стимулира така бизнеса и все повече хора ще могат да се включват в опазването на природата, защото тя вече няма да бъде заключена за тях. Дори и да искаше да развиваш еко туризъм пак те спираше този закон.

Абонирай се за
НОВИНИТЕ БЕЗПЛАТНО