161505 статии       |       372 интервюта       |       1513 снимки       |       38118 абоната       |      
USD 1.72017| EUR 1.95583| GBP 2.18533|
In English На русском
София
24°
Пловдив
26°
Варна
26°
Вход Форум

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   БрекзитТурция

Форум

Коментари към статия: Арабинът Амир Мохамед изнесъл в ЕС лекарства за 80 млн. лв.

Арабинът Амир Мохамед е изнесъл незаконно медикаменти за над 80 млн. лева тази година. Той е собственик на компанията "Чирита", търговец на едро на лекарства, която има складове в столичния жк. "Хаджи Димитър".

Разследващите от ГДБОП и специализираната прокуратура смятат, че той е лидерът на организирана престъпна група, която е изнесла в страни от Европейския съюз скъпоструващи медикаменти, като по този начин е оставил стотици пациенти у нас без необходимите животоспасяващи и животоподдържащи лекарства.
 

Сред лекарствата масово изкупувани от бандата са медикаментът за рак на гърдата "Золадекс", за ревматоиден артрит "Хумира", "Енбрел", както и медикаментът за болестта на ХОББ "Спирива".
 
Разследване на "Стандарт" показва, че Мохамед върти схемите за незаконно придобиване на лекарства от аптеки и износът им в ЕС най-малко от 2014 г. През 2015 г. фирми на Амир Мохамед и други търговци на едро бяха изкупили незаконно от аптеки лекарства за 4,4 млн. лева.
 
С Амир Мохамед са свързани и аптечни вериги, като фирмата "Фалконс 2000", регистрирана в Сливница, а една от аптеките се намира на столичната ул. "Иван Асен II".

Седем лица са участвали в групата. Заедно с Амир Мохамед зад решетките са аптекари и лекари, изписвали с фалшиви документи лекарства. Най-финото престъпление, измислено от Амир е да внася оригинални лекарства на световни производители от Турция, които след като били преопаковани, отивали като паралелен износ в страните от Европейския съюз.
 
Така чрез престъпната си схема Амир Мохамед успявал да вкара незаконно нерегистрирани илачи от страна извън ЕС, като на ппрактика е застрашавал и живота на европейските пациенти поради съмнителния произход на медикаментите.
 
Цената на лекарствата в България са близо два пъти по-евтини отколкото на пазарите в Германия, Швеция, Великобритания. Това прави паралелния износ, който иначе е изцяло легален особено изкушаващ за търговия.
 

В същото време заради незаконния износ на търговци като "Чирита" българските пациенти - най-вече болни от ревматоиден артрит, инсулинозавсими, както и раковоболни, остават без необходимите лекарства заради недостига им на пазара поради прекомерно големия им износ.
 
"Разследваме схемите, по които лекарства напускат аптеките към търговците на едро, както и изчезването им от българските болници", съобщиха от Специализираната прокуратура.
 
Държавата се опита да регулира износа през 2014 г., когато парламента прие промени в Закона за лекарствените средства и Изпълнителната агенция по лекарствата можеше да спира износ за ЕС, ако има съмнения, че пациентите у нас ще останат без илачи. Конституционният съд обаче отхвърли най-важните регулации. Така на практика ИАЛ е с вързани ръце.
 
Групата на Амир Мохамед ще бъде обвинена за данъчни престъпления и пране на пари.

...
Автор: Българин, 4 декември 2017 11:51:17
За сведение на автора и редакторите на статията: "илач" не е българска, а турска дума, отдавна излязла от употреба. На български се казва ЛЕКАРСТВО. Или искате да натрапвате турски чуждици в българския език? Във всички случаи не сте оригинални!

Абонирай се за
НОВИНИТЕ БЕЗПЛАТНО