171380 статии       |       372 интервюта       |       1513 снимки       |       38131 абоната       |      
USD 1.7322| EUR 1.95583| GBP 2.29208|
In English На русском
Вход Форум

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   Брекзит

Форум

Коментари към статия: Столтенберг: Русия да спазва договорите, не искаме нова Студена война

Огромно удоволствие е за нас да се срещнем отново. Благодаря на България затова, че е толкова ангажиран и високо ценен съюзник в Алианса. Високо оценяваме вашата лоялност и ангажимент. България допринася за сигурността, участвате в различни мисии и операции на НАТО, играете стратегическа роля в региона на Черно море, допринасяте за борбата с тероризма. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който се срещна с премиера Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

Подкрепяте ученията на НАТО в Ирак, имате присъствие и в други мисии и операции, за което сме много благодарни. Тази година ще отбележим 70 г. НАТО и 15 г. откакто България се присъедини. Разширяването на НАТО с България допринесе за засилване на Алианса и засилване на колективната ни отбрана, подчерта Столтенберг. Оценяваме и ратификацията на Протокола за присъединяване към НАТО на Северна Македония. Факт е, че подписахте договор за добросъседство със Северна Македония и начерта пътя за Преспанския договор и сега Северна Македония е на път да се присъедини към НАТО, каза още ген. секретар на НАТО.

Не искаме нова Студена война и призоваваме Русия да спазва договора. Трябва да инвестираме в нашата сигурност и приветствам, че България е започнала повече да инвестира в отбраната, заяви още Столтенберг.

От своя страна премиерът Бойко Борисов заяви, че България не е троянският кон на Русия в НАТО. „Ние сме най-дисциплинираните и лоялни членове на Алианса”, допълни премиерът.

„Йенс Столтенберг е тук по моя покана, направена преди месеци, преди да се знае, че у нас ще идва руският премиер Дмитрий Медведев. Второ – по енергийни проекти не сме разговаряли и не са поставяни като теми, за да се говори за НАТО и енергийни проекти“, обясни Борисов като подчерта, че го прави, за да опровергае интерпретации по темата.

...

Абонирай се за
НОВИНИТЕ БЕЗПЛАТНО