169791 статии       |       372 интервюта       |       1513 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.727| EUR 1.95583| GBP 2.24131|
In English На русском
Вход Форум

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   БрекзитТурция

Форум

Коментари към статия: Депутатите отхвърлиха президентското вето върху данъчния закон

Със 130 гласа „за“, 46 – „против“ и нито един въздържал се парламентът преодоля ветото на президента Румен Радев и повторно гласува промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, предаде БГНЕС. Държавният глава върна някои от текстовете за ново разглеждане в зала и изрази несъгласие с разпоредбите относно данъка върху моторните превозни средства. Според Радев новата уредба няма да стимулира замяната на по-старите автомобили с по-нови, нито ще доведе до постигане на търсения екологичен ефект.

БГНЕС припомня, че с гласуваните на 7 ноември 2018 г. законови промени депутатите решиха данъкът върху колите да се определя по нова формула, включваща два компонента – имуществен и екологичен. Така собствените на стари и по-замърсяващи автомобили ще плащат по високи налози, а увеличението ще бъде с до 30%. Промените трябва да влязат в сила от 1 януари 2019 година. Състоянието на превозните средства в една държава е проекция на стандарта на живот и показател за съществуващите социални разслоения в нея, смята президентът Радев, според когото новите правила ще стоварят данъчната тежест върху гражданите с ниски и средни доходи, както и върху малкия и средния бизнес.

По време на дебатите в пленарна зала, в лицето на БСП и ДПС, подкрепиха ветото и гласуваха против промените. „Това не е данък, а глоба“, заяви Крум Зарков от левицата. „За вас и вашата политика, всички бедни са замърсители, а всички богати – инвеститори. Това не е вярно!“, обърна се той към управляващите. „Говорим за данъчна справедливост. Тя е много оптегаемо понятие. Справедлив е онзи данък, за който още от 1 януари хората отиват на гишето и искат да го платят. Аз такъв данък не съм виждал“, подчерта Рамадан Аталай от ДПС.

Интересен коментар направи председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. „Откакто приключиха президентските избори, президентската двойка се движи само в насрещното движение“, заяви той от парламентарната трибуна.

...
Автор: Гергана, 26 ноември 2018 12:46:59
Герб е явна диктатура. В Европа никоя странна не си позволи да наложи такав даньк на средната и бедната класа. Как може така да се третират хората Б. Борисов ?

Абонирай се за
НОВИНИТЕ БЕЗПЛАТНО