171142 статии       |       372 интервюта       |       1513 снимки       |       38131 абоната       |      
USD 1.7176| EUR 1.95583| GBP 2.25716|
In English На русском
Вход Форум

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   Брекзит

Форум

Коментари към статия: Променяме Закона за БНБ заради въвеждането на еврото

Със свое решение правителството одобри проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за Българската народна банка. Целта на измененията е да отразят изискванията на законодателството на Европейския съюз към регулаторната рамка за БНБ, като законопроектът е изготвен на основата на оценката и препоръките за България, съдържащи се в докладите за конвергенцията, публикувани от Европейската комисия и от Европейската централна банка.

Промените са в областите институционална и функционална независимост на централната банка, персонална независимост, забрана за парично финансиране и привилегирован достъп, поверителност и др. Законодателните промени в Закона за БНБ са част от Плана за действие, включващ мерки в отговор на намеренията на Република България за присъединяване към Валутния механизъм II (ERM II) и към Банковия съюз, който правителството одобри на 22 август 2018 г.

 

...
Автор: В М, 8 ноември 2018 20:35:59
А какво става с патриотизма на Обединените патриоти!? Макар качеството му да е под въпросителна, то обхвата му явно не е ограничен само до стратегически обекти, като летището на София, но достига и общодържавни финансови нива. Каква неприятна изненада е, че Обединените патриоти, нямат нищо против властта на мамона да омотае тотално и изсмуче като вампир всичко национално от БНБ, прегризвайки след това всеки финансов механизъм, който би дал възможност на евентуално непродало се и не предателско българско правителство, да действа в интерес на България. На практика това означава създаването на механизми, за бързото сваляне на всяко подобно правителство, както беше със срутването на лева, предхождащо щурма и насилственото завземане на Народното събрание, и оставката на напълно демократично избрания след безобразията на Филип Димитров, Жан Виденов. Както и създаването на не по-малко важни механизми в международен план, които ще изпълняват главната, изключителната и несравнима с нищо друго по приоритет задача за всяка номинално национална централна банка (независимо от обема на активите, липсата на прецеденти е също много важна) – поддържането на обменния курс на ставащите все повече и повече американски доларчета, както и други задачи като правилното и демократично купуване на енергоносители, наличността на благородни метали и тяхното съхранение, финансов шпионаж и т.н..
Какво означават планираните пълни институционална, функционална и персонална независимост на българската централната банка? От кого ли ще е независима? Това е лесно - естествено от българската държава, а с това и от българския народ. Тогава от кого ще е зависима? Нали все някой ще взема решения или ще приеме да следва безпрекословно нечия политика? Това най-вероятно, няма да разберем изобщо, за което ще се погрижи поверителността (т.е. пълната липса на прозрачност и никаква информация за представителите на народа /българския/, относно детайлите на извършваните от БНБ финансови операции). В днешното време на необезпечени с нищо платежни средства, когато развитието на една или друго област толкова зависи от наличието на изгодни и дългосрочни кредити, се планира на БНБ официално да се забрани да финансира български икономически проекти и да им дава привилегирован достъп. Българската икономика в никакъв случай, но чуждестранни може да се финансират от БНБ, включително и най-затъналите в дългове (като наред с другото косвено финансираме по този начин, дейността на чуждестранни посолства и на враждебни военни бази в България).
Аргумента че подобна фактическа чуждестранност на централната банка, ще защити българските финанси от некомпетентни или злонамерени български правителства е просто измама. Как бе защитена българската икономика и какъв е хала на финансите ни след въвеждането, със съучастието на превратаджията Костов и българския гражданин Софиянски, на валутен борд? Некомпетентните правителства, всъщност изглеждат много компетентни, ако се оценяват като разрушители на България по поръчка на враждебни чужди сили, а бидейки злонамерени, те никога не са самостоятелни. Т.е. ако е решено да се атакува лева и съсипят финансите на държавата, то това ще бъде задължително постигнато и при независима от България централна банка, като тогава просто ще се използват други канали, различни от правителствените. Но ако в резултат на парламентарни избори, евентуално дойде на власт не предателско, а патриотично правителство, то наличието на зависима и подчинена на българския народ, централна банка може да усложни блокирането на изгодни и действително безкомпромисно контролирани икономически проекти, както да затрудни провеждането при нужда на финансовите атаки, екстреното спекулативно източване средства от страната и обезкръвяване на икономиката, последвани от финансово мародерство и смяна на властта с външна такава.

Абонирай се за
НОВИНИТЕ БЕЗПЛАТНО