217323 статии       |       476 интервюта       |       1541 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.85001| EUR 1.95583| GBP 2.26894|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   КоронавирусИзбори 2 в 1Конфликтът Русия-НАТОМаймунска шарка

Тема в снимки: „Тристан и Изолда“ за първи път в България

24 януари 2015, събота; Източник: Снимки: Софийската опера. Материалът е подготвен от Д. Димитров;
Send to Kindle

Целият екип на Софийската опера е зает с предстоящата на 26 февруари премиера на знаковата Вагнерова творба „Тристан и Изолда“. В момента режисьорът Пламен Карталов и асистент-режисьорите Вера Петрова и Юлия Кръстева изпипват постановъчни детайли на сцени от трето действие, на едно от най-трудните произведения на германския композитор и философ.

150 години след нейната премиера - на 10 юни 1865 г. в Мюнхен, прочувствената любовна драма ще разтърси и публиката в София.

Спектакълът е в съпровод на пиано от Йоланта Смолянова и Милен Станев, под диригентския поглед и напътствия на Велизар Генчев. Гостуващият млад и многообещаващ диригент Константин Тринкс, който има забележителна кариера в Германия, вече направи първите си репетиции с оркестъра. Музикален и езиков консултант отново е „стълбът“ на българския „Пръстен“ на Вагнер - маестро Рихард Тримборн.

Снимка 1 от 11

Паралелно със спектаклите на сцената на Софийската опера и балет, се репетира в "Интер експо център", в Хоровата зала и на малката сцена на Софийската опера и балет.

Снимка 2 от 11

Снимка 3 от 11

Снимка 4 от 11

Снимка 5 от 11

Снимка 6 от 11

На снимката - Радостина Николаева, в ролята на Изолда

Снимка 7 от 11

На снимката - Мартин Илиев, в ролята на Тристан

Снимка 8 от 11

На снимката - Цветана Бандаловска, в ролята на Изолда

Снимка 9 от 11

На снимката - Мариана Цветкова, в ролята на Изолда

Снимка 10 от 11

Рихард Вагнер

Вагнер отрано изгубва баща си и израства в дома на втория си баща, драматичния актьор Лудвиг Гайер. Не е дете-чудо като Моцарт или Ро­сини – увлича се повече от литературата и близките му вярват, че ще стане поет. Тоновото изкуство също го привлича, започва да учи пиано, да изучава музиката на Бетовен и да композира. Двайсетгодишен е концертмайстор на операта във Вюрцбург, където съчинява своята първа сценична творба – „Феите“...

На 10 февруари 1930 г. е първата българска среща с Вагнер. Диригентите Венедикт Бобчевски и Херман Щанге, и режисьорите Илия Арнаудов и Николай Веков, подготвят „Холандеца” старателно и прецизно, „по-немски”. Първите „вагнерови” певци у нас са Цветана Табакова, Михаил Попов, Любен Минчев, Цветан Каролев.

Снимка 11 от 11