217290 статии       |       475 интервюта       |       1541 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.85001| EUR 1.95583| GBP 2.26894|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   КоронавирусИзбори 2 в 1Конфликтът Русия-НАТОМаймунска шарка

Тема в снимки: 10 емблематични роли на Робин Уилямс

12 август 2014, вторник; Източник: Веселина Стефанова;
Send to Kindle

Робин Уилямс ще остане в сърцата на милиони фенове по света не само заради неповторимия си талант, но и заради майсторството, което влагаше във всяка роля.

Знаем, че той става известен след участието си в телевизионната поредица „Морк и Минди“ и с участието си в редица популярни филми през 1980-те. Носител е на Оскар за най-добра мъжка второстепенна роля за филма „Добрият Уил Хънтинг“ (Good Will Hunting, 1997), както и на 3 "Златни глобуса" и 3 "Грами".

Освен всичко друго, той е на 13-то място в списъка на „100 най-големи комици за всички времена“, а през 2009 година е включен в Дисни залата на славата като легенда на "Дисни".

Уилямс в продължение на дълги години се бори със зависимостта си от наркотиците и с депресията, които обаче накрая го повалиха. Въпреки тъжната новина, всички знаем какво оставя Робин зад себе си. Той е икона в американското кино и един от най-светлите представители в комедийния жанр.

Зад себе си има над 100 роли, сред които във филмите "Добрият Уил Хънтинг", "Аладин", "Добро утро, Виетнам", "Флабър", "Обществото на мъртвите поети", "Джуманджи", "Огъст Ръш", "Мисис Даутфайър", "Хук" и още много, много други.

Няма как да забравим и stand-up комедията му, с която той започва кариерата си и продължава да ни разсмива и до днес.

Затова ви представяме една малка част от филмите, с които ще запомним тази легенда на американското кино.

 

Снимка 1 от 10

"Морк и Минди"

Фантастичният сериал "Морк и Минди" от 1980 година представя на света един комик, който тепърва ще се разгръща в ролите си и ще докосва човешките сърца. 

В американския ситком Уилямс играе извънземно, дошло на Земята от планетата Орк. През 1997 година епизодът "Смесените емоции на Морк" бе поставен на 94-то място в "100-те най-велики епизоди на всички времена" според TV Guide.

Снимка 2 от 10

"Добро утро, Виетнам"

През 1987 година във филма "Добро утро, Виетнам" Уилямс показва майсторските си умения да импровизира - повечето негови радио предавания са импровизации.

Лентата е драматична комедия, действието на която се развива в Сайгон през 1965 година по време на войната във Виетнам. В него се разказва за радио водещ на военните сили на САЩ, който с нетрадиционните си методи е твърде популярен сред военнослужещите, но е в непрекъснати неприятности с ръководството на радиостанцията.

За тази си роля Робин Уилямс е номиниран за "Оскар".

Снимка 3 от 10

"Обществото на мъртвите поети"

В "Обществото на мъртвите поети" (1989) Уилямс ще остане в сърцата ни с ролята си на вдъхновяващия учител по литература, който показва как може да се гледа на света от друга гледна точка, когато нещата изглеждат различни. Незабравим в ролята си на Джон Кийтинг, той преподава житейските уроци на своите ученици, които ще бъдат с тях (и с нас) завинаги и с които гледаме на света с други очи. 

С главозамайващото изпълнение на господин Кийтинг, Уилямс си спечелва заслужена втора номинация за "Оскар", а филмът получава наградата за най-добър оригинален сценарий.

Снимка 4 от 10

"Хук"

Трудно можем да си представим друг актьор, който да изиграе порасналия Питър Пан по-добре от Робин Уилямс. Той е толкова убедителен в ролята си на скучния адвокат, забравил детството си като Пан, че когато на финала си връща младежкия дух, това е огромно облекчение за цялата публика.

Филмът получава много негативни отзиви от критиците, но е успех сред публиката, печелейки над 300 милиона долара, а освен това всички обожаваме да гледаме как Уилямс лети.

Снимка 5 от 10

"Мисис Даутфайър"

За мнозина по целия свят Робин Уилямс ще бъде запомнен с емблематичната си роля на възрастна детегледачка Мисис Даутфайър. Може да се каже, че в този филм от 1993 година Уилямс изцяло разгръща комедийния си талант, умело съчетан с драма. 

Може би това е една от най-великите роли на покойния актьор, която със своята непринуденост въздейства емоционално на всеки един от нас.

Снимка 6 от 10

"Джуманджи"

В цялата суматоха на приключенията в "Джуманджи" талантът на Робин Уилямс изпъква с пълна сила. Изразителните му очи ни казват всичко - от смях през страх до сълзи.

Една от емблематичните реплики на героя му Алън Париш във филма е: "Хей, ама ти плачеш ли? Не плачеш, нали? Дръж брадичката си вдигната. Хайде, вирни си брадичката. Плаченето никога не е помогнало на никой за нищо, ясно? Ако имаш проблем, изправяш се срещу него като мъж."

Снимка 7 от 10

"Флабър"

Трудно устояваш да си на върха, когато ти партнира същество като Флабър, но Уилямс и тук показва огромния си комедиен талант. Макар филмът да е предимно за деца, той дава прекрасно поле за изява на творческите дарби на Уилямс.

Със своята неизчерпаема енергия и заразителна усмивка, актьорът прави от лентата изключително удоволствие за гледане.

Снимка 8 от 10

"Добрият Уил Хънтинг"

В ролята си на първично искрен психоаналитик от Бостън, Уилямс кара пациента си (Мат Деймън) да се изправи срещу страховете си и му вдъхва така жадувания от него кураж. Ролята е един от най-добрите нагледни примери в това, което Уилямс прави най-добре - да покаже силна емоция със строго изражение, докато леко прокарва своите въздействащи силни съвети.

Именно това му донесе заслужения "Оскар" за най-добър актьор в поддържаща роля във филма от 1997-ма година.

Снимка 9 от 10

"Пач Адамс"

Ролята на Пач Адамс позволява на Уилямс да съчетае сериозните и смешни моменти в живота, дори героят му се сблъсква с най-мрачните ситуации. Направен по живота на Пач Адамс - лекар с нетрадиционни методи, който помага на малките си пациенти емоционално и физически, филмът поставя акцент върху безспорните актьорски качества на Робин Уилямс.

Адамс доказва, че от всички лекове на света, смехът е най-добрият и Робин Уилямс е идеален за тази роля. Лентата от 1998-ма година е номинирана за "Оскар" и "Златен глобус".

Снимка 10 от 10

"Двестагодишен човек"

Създаден по едноименния разказ на Айзък Азимов, фантастичния филм с участието на Робин Уилямс разказва историята на ранен прототип андроид.

В продължение на двестагошното си съществуване, героят на Уилямс - Андрю приема една след друга все повече човешки черти. Той изпитва силно желание да стане истински човек и постепенно променя тялото си с помощта на бионични транспланти, като дори става смъртен. Разбира се, Робин Уилямс заковава ролята. 

Просто защото може да минава безпроблемно от глупави остроумия до автентичен патос, като майсторски извайва портрет на Андрю в търсене на хуманността.