Детските фестивали са много, но само при нас има специално отношение към всеки участник, твърди организаторът на „Ние - 21-и век“

Детските фестивали са много, но само при нас има специално отношение към всеки участник, твърди организаторът на „Ние - 21-и век“
Снимки от фестивала и на Д. Кърнолски: Личен архив Кърнолски
A A+ A++ A

Той е млад, амбициозен и обаятелен, вокален педагог е и ръководи детска вокална група „Дъга“. Казва се Димитър Кърнолски и е закърмен с музика и любов към фестивалите.

Преди 28 години неговият баща организира първият в Европа несвързан с държавата детски фестивал, който всяка година събира между 300 и 800 деца от минимум 10 държави. Започват под името „Песен магия“, но през 1994 г. се преименуват на „Ние 21-и век“.

От няколко дни Слънчев бряг е в плен на няколкостотин гласовити таланти, които живеят като едно цяло, носейки в сърцата си любов не само към песента, но и един към друг.

С Димитър Кърнолски-младши разговаряме за фестивала, за желанието му да го прави, конкуренцията, приятелите, наградите „на килограм“ и, разбира се, децата.

 

Даниел Димитров: Г-н Кърнолски, от къде идва любовта Ви към фестивалите?

Димитър Кърнолски: От родителите ми. Те са ме възпитали на нещо, което обичат да правят. Аз продължавам техния завет, така да се каже.

Даниел Димитров: Това, което правите, бизнес или удоволствие е?

Димитър Кърнолски: За мен е удоволствие.

Даниел Димитров: Но само с удоволствие едва ли се издържа толкова години. Сигурно има някаква причина или някаква по-специална мотивация?

 

Димитър Кърнолски: Мотивацията е да даваме на децата качествено поле за изява. Идеята ни и е да популяризираме други фестивали в чужбина, които вече са проверени от нас. Децата са в основата на тези фестивали, затова те са най-важни за нас. Всичко останало е около тях.

Даниел Димитров: Музикалните тв формати като X Factor и „Гласът на България“ не обезсмислят ли детските фестивали. Навремето имаше само „Хит минус едно“ по БНТ, но сега е различно...

Димитър Кърнолски: Напротив. Това е друг тип събитие. При нас няма кастинг, а само една седмица празник. Освен това, при нас има международно участие.

 

Даниел Димитров: През лятото детски фестивали и конкурси се организират всяка седмица. С какво Вашият е по-различен от другите?

Димитър Кърнолски: С отношението към хората и качеството на работата. Това го твърдя най-отговорно, тъй като доста съм видял вече. Нашият малък екип прави всичко възможно да обръща индивидуално внимание на всеки един участник. Много е важно да се каже, че при нас няма любимци, на които даваме награди. Който  е добър – печели.

Друг е въпросът, че според нас всяко дете трябва да си тръгва не с награда, а с хубав спомен от фестивала. Защото не може да не бъде поощрено дете, което се занимава с изуство. Освен това, всяко дете показва поне по едно положително качество – артистичност, поведение на сцената, костюм, тембър, глас... Но медали на килограм не раздаваме.

 

Даниел Димитров: Има ли незабравим за Вас фестивал?

Димитър Кърнолски: Да. През 2010 г. направихме един от най-силните си фестивали в Италия. Тогава събрахме звезди на европейско ниво от Швеция, Малта, Италия, Полша, Румъния и България.

На тези фестивали  не само популяризираме българското изкуство, но и нашите деца попиват най-хубавото от чуждата култура. И точно така се получава интеграцията,  за която толково много говорим. На нашата сцена се събират украинци и руснаци, и иранци, и евреи, и грузинци, а също – социално слаби и много богати. И нямат никакви проблеми един с друг. Очевидно, изкуството ги възпитава по друг начин.

 

Даниел Димитров: Откриването и финалът на „Ние 21-и век“ е в Несебър, но основната (конкурсна) част на фестивала е в Слънчев бряг. Имате ли някаква подкрепа от страна на самия курортен комплекс?

Димитър Кърнолски: Не. Търсили сме подкрепа, но те нямат интерес. Само веднъж ни дадоха разрешение да построим сцена пред хотел „Кубан“.

Даниел Димитров: На каква подкрепа разчитате?

Димитър Кърнолски: Разчитаме на доволните ни гости и родители, които идват всяка година. И някои от тях дават наградки за децата. За озвучаване и осветление разчитаме на приятели, които са добри професионалисти и не взимат скъпо.

Думите на Димитър Кърнолски са доказателство, че хубавите неща се правят с лекота, а успехът е гарантиран, когато играеш на чисто и знаеш какво искаш да постигнеш. От друга страна, съдбата на този 24-годишен мъж е пример за сбъдването на една "българска мечта". 

 

  

 

 

 

#Ние - 21-и век #музика #фестивал #Димитър Кърнолски #деца #Слънчев бряг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »