Русия не е в състояние да играе твърдо срещу България, смята Илиян Василев

Русия не е в състояние да играе твърдо срещу България, смята Илиян Василев
Илиян Василев Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Русия има нужда от България в момента, което е причината президентът Владимир Путин да говори за сътрудничество със София, въпреки членството й в НАТО, коментира бившият български посланик в Москва Илиян Василев пред Би Ти Ви.

Коментарът е по повод изказване на руския президент Владимир Путин по време на работна визита в Ялта, че членството на България в НАТО е свършен факт, който съвсем не означава, че Русия няма да развива отношения с тази страна. "Не знам дали самата България се радва (на членството). Решението обаче е взето, това е суверенен избор на българския народ, ние се отнасяме към него с уважение и ще работим с България независимо от всички сложни въпроси, свързани с реализацията на каквито и да е проекти, в това число в областта на енергетиката, като например Южен поток", заяви Путин.

Илиян Василев коментира, че затваряйки "Южен поток", Русия затворила възможността си да контролира Украйна и Турция.

Според него, Русия в момента има нужда от съюзници, за да се опита да смекчи икономическите санкции срещу страната, и Путин вижда в България един такъв потенциален съюзник.

"В Източна Европа има две групи страни - едните смятат Русия за заплаха и искат засилване на ресурсите на НАТО на територията си и други, сред които и България, които не смятат Русия за чак такава заплаха", заяви той.

Според него Путин не е в състояние "да играе твърдо" срещу България, защото няма особен ресурс, затова сега е моментът страната ни да защити интереса си. Василев посочи още, че България остава зависима енергийно от Русия и тази зависимост се засилва.

#Владимир Путин #Илиян Василев #Василев #Путин #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »