Иван Нейков: Има странни неща при прехвърлянето на парите за втора пенсия

Иван Нейков: Има странни неща при прехвърлянето на парите за втора пенсия
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В проекта за наредба, която урежда преместването на партиди от частните пенсионни фондове към първия стълб и обратно има странни неща.

Тази наредба изисква други десет подзаконови актове. Самата тя препраща към следващи указания на министъра на финансите, наредба на Комисията за финансов надзор, към инструкции на НАП, т.е. самата наредба поиска още 10 други документа, които трябва да бъдат създадени. Най-странното е, че е много по-подробна е процедурата, когато човек реши да си прехвърли парите от пенсионен фонд в НОИ, но почти няма уредба за обратната процедура. 

Всъщност големият проблем със защитата на интересите на хората, големият проблем със защитата на техните пари и техните имуществени интереси идва не от тази наредба, а от Кодекса за социално осигуряване, което беше направено. Така че от тази гледна точка авторите на наредбата ще могат да кажат: "Ама извинявайте, това там в закона го пише, аз затова така съм го направил тук". Но извън тази формална защита на недостатъците на тази наредба, има тревожни неща. 

Какво всъщност ще стане с тези пари за тези хора, които вече имат натрупани пари във фондовете, ако те решат да се преместят? Първото е, че в наредбата за хората, които ще поискат да се преместят в НОИ, НАП иска пенсионното дружество да прехвърли налични парични средства – това го пише в самата наредба. Което е изумяващо, защото средствата, натрупани в пенсионните фондове, не стоят като пари, те стоят като активи, те стоят като инвестирани в държавни ценни книжа или в дялове, в акции на предприятия. Само в първия момент, в който се появи поредната вноска на един човек, тя е под формата на левове, всичко останало е инвестиция. От там идва и приходът за човека, от това, че неговите пари са инвестирани, а всъщност Министерството на финансите каза: "Ние искаме средствата, натрупани по сметката", само че такива средства няма. Те трябва в момента, в който човекът поиска да се премести в НОИ, пенсионният фонд трябва неговите активи да ги продаде, за да ги обърне в левове и да ги прехвърли като левове. В момента, в който той подаде заявление, се казва, че "по твоята сметка имаше Х лева“. Само че аз като ги продавам на пазара и се оказва, че сумата, която получих не е X, както беше в този ден, ами поради това, че аз ги продавам в недобър момент, тя е вече X минус нещо. Тогава какво правим? Ние сме ощетили вече човека с тази продажба и тогава какви пари ще преведем в по сметката в БНБ? 

Но това е само част от проблема. Искам да припомня каква позиция изрази Министерството на финансите, когато предлагаше и защитаваше в парламента тази промяна на това местене на парите. Например имаше такъв въпрос към министъра на финансите: "Натрупаните досега средства в пенсионен фонд ще ги прехвърли човекът в НОИ, там как ще му се управляват парите, да речем в Сребърния фонд, да се увеличават". Отговорът на министъра е: "Натрупаните средства в универсалните пенсионни фондове, които лицето избира да прехвърли в НОИ, ще стоят с нулева доходност, без изменение". Ето следващият удар върху интересите на хората. Освен това парите прехвърлят ли се НОИ, там вече няма наследяване, тъй като това е солидарен фонд, той е замислен по друг начин. Не се предвижда унаследяване на парите, които човекът извади от капиталовия фонд и си ги прехвърли в НОИ.

Коментарът на бившия социален министър Иван Нейков е пред БНР.

 

#наредба #прехвърляне #пари #втора пенсия #НОИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »