Включени в "черния списък" на Кремъл: Приемаме това като награда

Включени в "черния списък" на Кремъл: Приемаме това като награда
A A+ A++ A

Европейският съюз (ЕС) и страни-членки като Германия и Великобритания остро разкритикуваха "черния списък" на Русия, който забранява на европейски официални лица да влизат на руска територия в отговор на санкциите на ЕС, сред които има подобна мярка към руски официални лица.

Общо 89 имена на европейски официални лица са включени в списъка, който Русия изпрати вчера на редица посолства, като същевременно поиска да не се публикува.

В листата, в която е и бившият български посланик в москва Илиян Василев, са включени имена на бивши правителствени ръководители, високопоставени служители на отбраната и парламентаристи, които критикуват политиката на Русия, пише сайта на БТА.

Според руския в. "Комерсант", някои от имената в списъка са на европейски представители на

високи постове във военната сфера и разузнаването

"Нямаме информация за правното основание на този списък, критериите му и процеса, довел до вземането на това решение. Смятаме тази мярка за напълно своеволна и неоправдана, особено в отсъствието на прозрачност и допълнителни разяснения", заяви говорителят на европейската дипломация.

Говорител на британското външно министерство заяви, че "този списък няма абсолютно никакво оправдание, а руските власти нямат никакво юридическо основание да го легитимират".

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер също разкритикува решението на Москва:"Редно щеше да е да се уведомят засегнатите лица какви са резервите към тях или поне да се оповестят тези списъци. Това определено не помага в момент, когато се стараем да решим тежък и опасен конфликт в сърцето на Европа".

Решението на Москва бе разкритикувано още вчера от холандския премиер Марк Рюте, според когото руският списък "не се основава на международното право, не е прозрачен и е невъзможно да бъде оспорен" пред съда. Белгийските власти поискаха от руснаците да преразгледат тази своя забрана.

Такова поведение за жалост не подобрява имиджа на Русия

заяви шведската външна министърка Маргот Валстрьом.

Според финландския й колега Тимо Сойни обаче е ненужно случаят да се драматизира прекалено. "Това е очаквана реакция на наложената (от ЕС) забрана на руски граждани да пътуват (на територията на ЕС). Не е голяма изненада", написа той в блог.

Политици, чиито имена са включени в забранителния списък на Кремъл, заявиха, че се гордеят да са членове "на един съвсем достоен клуб".

"Като видях другите имена (в списъка), си помислих, че съм член на много достоен клуб", каза бившият чешки външен министър Карел Шварценберг. 77-годишният аристократ е известен с критиките си към политиката на Москва към Украйна.

"Приемам това като награда"

добави депутатът, цитиран от чешката държавна агенция ЧТК.

Според запознат източник в списъка има девет британски имена. Сред тях са шефът на вътрешното разузнаване МИ5 Андрю Паркър, началникът на генералния щаб на армията Никълъс Хоутън, бившият вицепремиер Ник Клег и бившият външен министър Малкълм Рифкинд.

Сред другите имена в списъка са бившият зелен евродепутат с двойно френско и германско гражданство Даниел Кон-Бендит, германският държавен секретар на отбраната Катрин Зудер и генерал Карл Мюлнер от германските ВВС, според вестник "Билд".

Според различни източници

в списъка има още имена на поляци, шведи, германци, чехи, холандци, финландци и белгийци

сред които председателят на групата на либералите в Европейския парламент и бивш белгийски премиер Ги Верхофстат и бившият председател на Европейския парламент и бивш полски премиер Йежи Бузек, както и председателят на полския Сенат, бившият дисидент Богдан Борусевич.

Чешкият евродепутат и бивш журналист Яромир Щетина заяви, че "много се гордее, че е в списъка" в компанията на други официални лица и колеги от Европейския парламент.

"Присъствието ми в този списък няма да промени ангажимента ми към народа на Украйна", написа в Туитър шведската евродепутатка Анна Мария Кораца Билд, известна с критиките си към руския президент Владимир Путин.

"По-скоро се гордея, отколкото да се боя. Списъкът на Путин потвърждава, че върша добра работа като парламентарист", добави тя.

#черен списък #Кремъл #Русия #Москва #Илиян Василев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"