Ще чистят Борисовата градина от незаконни строежи

Ще чистят Борисовата градина от незаконни строежи
A A+ A++ A

В "Борисовата градина" има доста терени, които законно, на ръба на закона или незаконно са станали частни, каза пред "Фокус" главният архитект на София Петър Диков.

Затова по думите му се прави конкурс на изпълнител за изработване на подробен устройствен план на парка в целия му обхват - от Орлов мост до Ловния парк.

Целта на проекта е да защити основната функция на тази територия, която е паркова, да може да осъществи процедури, ако има нужда и ако проектите защитят по отчуждаване на някои терени, които са придобити от частни лица в части от парка, които по начало

трябва да бъдат публична общинска собственост

обясни Диков.

Искаме да дадем визия за благоустрояването на "Борисова градина" и за подкрепата на нейната паркова функция с обекти, които са свързани с отдиха и необходимостта от обекти в паркова среда, допълни той. Имаме и намерение с плана да можем да въведем достъп до "Борисова градина", основно на моторни превозни средства, защото в момента всички знаят, че има части от градината, които са улици, а не паркови алеи, посочи още Диков.

Той заяви още, че се

говорят откровени лъжи и спекулации

във връзка с парка "Борисова градина".

По думите му подобен проект не е правен никога, но има части от „Борисовата градина”, които в определени периоди от време са имали някакви планове, като част от тях не са спазвани, а в последните 25 години има много сериозна инвазия към „Борисовата градина” на различни видове обекти и дейности, които нямат нищо общо с парковата функция на градината, като основен градски парк на София.

#Борисовата градина #Борисова градина #парк #незаконни строежи #архитект #Петър Диков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници