Единствената номинирана дама спечели конкурса за роман на годината

Единствената номинирана дама спечели конкурса за роман на годината
Емилия Дворянова
A A+ A++ A

"При входа на морето” на Емилия Дворянова стана роман на годината на организирания от Националния дарителски фонд “13 века България” конкурс.

Дворянова бе единствената дама, номинирана сред финалистите. На церемония в НДК вчера тя получи диплом и парична премия в размер на 11 000 лева.

“Хубаво е, че има такива награди, иначе литературата съвсем ще изтлее”, каза авторката след като името й бе съобщено от проф. Миглена Николчина, председателя на журито. “Задачата ни беше трудна, но имаше хармония при обсъждането на творбите и всичките шестима финалисти получиха поне по 3 гласа, така че не се е налагало да има дебати и върху това”, каза проф. Николчина.

“Няма да крия, че съм радостен като домакин на това събитие. От една седмица НДК прилича на книга, а дните от тази седмица са сякаш страници, които са изписани с много интересни и вълнуващи срещи с писатели, с техните читатели и с много продадени романи, включително български, каза директорът на Двореца Мирослав Боршош. Днешният ден е една такава страница, която ще изпишем с една от най-големите литературни награди".

Изпълнителният директор на “13 века България” проф. Греди Асса представи журито (на снимката долу), в което, освен Николчина, са проф. Клео Протохристова, проф. дин Иван Еленков, доц. Бойко Пенчев и Емил Андреев.

Те избраха победителят измежду романите, издадени през 2014 г. и кандидатствали пред фонда. Финалисти бяха „Една и съща нощ“ на Христо Карастоянов, „Отвътре“ на Радослав Парушев, „Осияние днес“ на Красен Камбуров, „Понякога ангели“ на Емил Тонев, „При входа на морето“ на Емилия Дворянова и „Разглобено лято“ на Людмил Тодоров. /ДД

#роман на годината #роман #книга #книги #литература #писател #автор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Репортаж
Последно от Репортаж

Всички новини от Репортаж »