Апокалипсис по холивудски – хипотетично реален

Апокалипсис по холивудски – хипотетично реален
снимки: Новините / Цанка Донкова, БГНЕС
A A+ A++ A

Страхували ли сте се някога, че огромен астероид ще удари земята и планетата ни ще стане на малки къстчета или че извънземни нашественици ще ни нападнат и поробят, а какво ще кажете, ако слънцето избухне? Спокойно – всички тези страхове са неоснователни.

Макар че холивудските филми обичат да се заиграват с подобни апокалиптични сценарии и създават истински шедьоври в научната фантастика, всъщност вероятността това да се случи е много малка.

Именно тези фатални митове разбиха астрофизиците д-р Владимир Божилов и Никола Каравасилев, и метеорологът Цветан Симеонов по време на Софийския фестивал на науката.

Под формата на забавна презентация тримата учени успяха да обяснят на публиката защо сценариите на някои от най-големите блокбъстъри няма да се случат. Малки и големи със затаен дъх слушаха научната обосновка от къде идват астероидите и колко големи трябва да бъдат те, че наистина сблъсък с някои от тях да успее да разруши земята.

Двама малчугани помогнаха нагледно да се покаже какво означава да се огъне пространството. А присъстващите научиха още, че времето тече различно, или както астрофизиците заявиха, че вече е доказано, че „колкото по-близо сте до тежко тяло, времето тече по-бавно“.

Въпреки това опитът да бъде извикан някой пътешественик във времето се оказа неуспешен. Причината се оказа не само техническата възможност, но и наличието на парадокс, че би се променил ходът на събитията.

Все пак има надежда. Учените обясниха, че ако някога бъде построена машина на времето, то тя ще успее да ни върне назад, но само до момента, в който е създадена самата машина. До тук с мечтите да се превърнем някога в „Доктор Ху“

Що се отнася до свръхновата – този сценарий съвсем е изключен от дневния ред Не за друго, но нашата звезда Слънцето е много малка. И макар че на нас ни изглежда огромна, в нея няма достатъчно енергия, че в края на живота й да избухне. Тя просто ще се свие до „малко бяло джудже“.

Все пак публиката бе посъветва да не стои много близо до свръх нова звезда. „Отдалечете се поне на 30 светлинни години", призоваха учените.

Отново с изтънчен хумор бе обяснена и разликата между климат и метеорология. Доброволец от публиката помогна да стане ясно и защо сценарият от „След утрешният ден“ не е никак възможен. За финал пък присъстващите разбраха, че всъщност сме в ледников период.

#Софийски фестивал на науката

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Репортаж
Последно от Репортаж

Всички новини от Репортаж »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"