Емоция, глас, песни и страст в Нощ на литературата 2015

Емоция, глас, песни и страст в Нощ на литературата 2015
Снимки: Веселина Стефанова/ Novinite.bg
A A+ A++ A

Шепот, вик, песен и кикот – какво е общото между тях? Гласът. Гласът, който накара над 10 съвременни заглавия да оживеят пред публика, жадна за литература. Гласът, който направи вечерта на 13 май истински спектакъл, събран от отделни откъси и отделни актьори, отделни четци.

За четвърта поредна година България се включи в европейската Нощ на литературата. На 13 май в 11 български града от 18 до 21 часа се четоха откъси от заглавия на съвременни европейски автори, издадени след 2000 година.

Предговор с песен на уста

Около 18 часа карето около Софийския университет се пълни с все повече народ. В различните „читателски гнезда” се събират тълпи, които чакат да заемат своето място пред избрания четец, и това се повтаря на всеки половин час.
В чешкия клуб „Т. Г. Масарик” Македонското министерство на културата се е постарало да предразположи любопитната публика. Четенето на стихове от македонските поети Богомил Гюзел и Лиляна Дирян е съпътствано от лирична цигулка и на моменти китара. Актьорите Иван Калошев и Георги Георгиев – Антика извисяват глас, сядат сред публиката, носят чувството на театралност в атмосферата. Неочаквано, те запяват. Свидни македонски песни ни отнасят сред поля при кръшни девойки и отдавна забравени ценности. Песните ни приветстват с „Добре дошли!” в „предговора” на литературната нощ.

Чети ми на ухо…

Пътешествието ни през света на книгите ни води към истински литературен шедьовър. Самият носител на Европейска награда за литература – Милен Русков, посреща своите фенове при следващото „читателско гнездо”. Малката зала на Чешкия център едва побираше всички (по)читатели на шедьовъра „Възвишение”, а Русков бе подбрал един от многото забавни откъси на своето произведение. Хора от всички възрасти се смяха на приключенията на Гичо и Асенчо из родните страноприемници по време на Априлското въстание. Макар с приглушена интонация, авторът зарази публиката със заряда на книгата.

Героите от нощна Будапеща оживяха със страст и плам


Сред всички четения от вечерта най-силно изпъкна актрисата Мариела Станчева. Със своя огън и жар тя успя да влезе в ролята на криминалния репортер Жигмонд Гордон от книгата Bidapest Noir, и на още поне десетина съпътстващи роли, като изигра едно истинско представление само с глас и мимики. Така пренесе публиката в един интригуващ свят на убийство, заподозрени, невинни и виновни сред нощна Будапеща от 1939 година. Интересът към книгата, оживяла от таланта, неизбежно е събуден. Емоцията достигна кулминация в развълнувания патос на гласа.


Да си поговорим по женски


След това торнадо от емоции идва време да се насладим на откъс от романа „Небето се завърна”. Испанската писателка Клара Санчес разглежда една чисто женска психика през погледа на манекенката Патриция. Фината актриса Ирмена Чичикова с по детски нежен гласец ни въведе в света на успеха, голите мъже и чисто дамските съмнения на този съвременен роман. В препълненото заведение на Съюза на архитектите Чичикова накара читателите да затаят дъх с пленен интерес от историята на романа.


Епилог с чаша вино


Своеобразен завършек на този читателски тур сложи актьорското дуо с познати от екрана гласове Христина Ибришимова и Симеон Владов. Те представиха откъс от пиесата на австрийския драматург, поет и романист Петер Хандке – „Хубавите дни от Аранхуес”. С добре обиграни гласове те ни пренесоха в лятната, лежерна атмосфера на неделен следобед с чаша вино в ръка, където мъж и жена разголват душите си в интимна изповед с нотка натурализъм. Блестящ завършек поставиха бурните аплодисменти от многобройната публика, утолила жаждата си за нови литературни завоевания.

#Нощ на литературата #София #Ирмена Чичикова #Милен Русков #Възвишение #книги

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Репортаж
Последно от Репортаж

Всички новини от Репортаж »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"