Как трима млади изобретатели прославиха България с малкия робот Пепи?

Как трима млади изобретатели прославиха България с малкия робот Пепи?
Снимки: личен архив
A A+ A++ A

Бурни аплодисменти посрещнаха трима млади изобретатели на церемонията по откриването на най-големия бизнес форум за дигитална икономика в Източна Европа CEEDS'15 by Webit. Венеция Георгиева, Никита Овсянников и Борис Зюмбюлев - гимназисти в Американския колеж в София, са заслужили овации заради победата си на международен конкурс във Виена през март с интересно изобретение. Това е робот, който лесно прекосява труднодостъпни места, като изпраща и сигнали към потребителя.

Потърсихме ги, за да разберем повече за този робот, който е част от т. нар. международен проект International Micro Robot Maze Contest (MAZE).

Задачата на робота от проекта Maze е да разучи по-подробно употребата на сензори, както и на механика, която може да улавя промените в околната среда. Или по-просто казано, може да помогне на хората да получат по-прецизен поглед над места, които са труднодостъпни или непроходими за човешки крак. Една по-осъвършенствана версия на робота би могла да послужи на учени, любители изследователи или туристи.

Зад самото име обаче, не стоят по-дълбоки метафори. Името (от maze - лабиринт на английски) има цел да покаже какво може да прави роботът. "За да демонстрираме уменията му, направихме един доста голям лабиринт, който той да обикаля", обяснява ни Борис - единият от тримата създатели. Конструкцията е използвана както на училищния форум, така и във Виена. Все пак, самият робот има друго име - Пепи. "Решихме, че на международен фестивал роботът трябва да носи българско име", добавя Борис.

Вдъхновението за изобретението идва от научнофантастичния филм "Прометей". В лентата от 2012 година има малка кръгла джаджа, която може да лети, да сканира местността и да дава информация. "Решихме, че идеята е страхотна и искахме да я пресъздадем в реалността", обяснява Борис, но добавя, че интересът им към роботиката и екипната работа ги е подтикнал към действие.

В крайна сметка, Венеция, Борис и Никита създават лабиринт с дължина 2-3 метра и височина 1 метър, който включва различни тунели и коридори. След това създават Пепи - малък робот с големина 10x20 см с миниатюрен сензор, който да служи за "очите" на робота. Дълъг компютърен код (близък до езика Java) е включен в дистанционното, от което роботът да визуализира лабиринта и да не се блъска в стените, а също и да дава информация за изминатото разстояние и предстоящите завои, за да позволи на всеки да проследи маршрута.

Резултатът е зашеметяващ: "след като пуснахме робота в лабиринта, той успя да избегне блъскането в преградите и успешно да разреши загадката. Затова ултразвуковите сензори на подобни роботи могат да се използват за проверка на безопасността на дадени места. Те са доказано средство за изследване на опасни географски, геоложки или строителни зони."

Лесно ли се прави робот?

Освен приятелство, тримата изобретатели са свързани и от общи, но и разнородни, интереси. Разшифроването (Никита и Венеция) и физика (Никита и Борис) се прибавят към хуманитарна склонност и дори литература (Борис и Венеция пишат разкази и стихове). По думите на Борис, последното им е било много полезно при работата с документи.

Венеция добавя, че в училище също са ги подкрепяли по всякакъв начин: освен различните занимания, предлагани на тийнейджърите в Американския колеж, двете учителки по физика (Марияна Павлова и Красимира Чакърова) също са им помагали много.

За да завършат проекта Maze, са им били необходими между 300 и 400 лева, и макар това да не е сума, която може лесно да бъде осигурена от гимназисти, тримата са разчитали на подкрепа. "Родителите ни с радост ни помогнаха финансово, но бяха още по-щастливи от резултата", казва Венеция. Затова за тях най-трудно е било не толкова паричната страна на въпроса, колкото изобретяването на робота.

А сега накъде?

За момента обаче няма интерес от компаниите към робота. "Дори на Webit нямахме предложения от ИТ-компании. От друга страна обаче, определено привлече значително медийно внимание", споделя Борис. Въпреки че засега няма оферти обаче, тримата са решени да поемат нещата в свои ръце. "Възнамеряваме да направим сериозен бизнес план в близките месеци...Вярвам, че има голям потенциал в робота и няма да изоставим проекта и идеите си", добавя Борис.

Предстои да разберем тепърва за техните нови постижения, но едно е сигурно - и тримата ще учат в чужбина. За Никита и Венеция целта е Великобритания, докато Борис ще пробра още и в Италия, Франция и САЩ. 

"Съжалявам за клишето, но вятърът може да ни отвее навсякъде", посочва Борис на въпрос дали след това ще се завърнат в България. 

Навсякъде, но най-вероятно на върха, защото големите планове на тримата изобретатели сякаш им осигуряват запазено място там.

#робот

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Репортаж
Последно от Репортаж

Всички новини от Репортаж »