Никола Анастасов - с убийствен дух в пиеса за убийство

Никола Анастасов - с убийствен дух в пиеса за убийство
Никола Анастасов в "Убийство в експреса". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Годината е 1955 г. Сцената - на драматачиния театър във Враца. Дебютът е на неизвестния все още актьор Никола Анастасов, току-що завършил ВИТИЗ в класа на проф. Филип Филипов и, както много други, разпределен на работа в провинцията.

60 години по-късно големият Никола Анастасов продължава да играе активно и да заразява с невероятното си излъчване и дух. Дух, който във времето е станал по-силен, по-истински и по-устойчив на упори. Превърнал носителя му в една от емблемите на България, която, въпреки овациите и славата, е съхранила личността - земна и близка до хората.

Този 60-годишен път във времето, наричан кариера, Никола Анастасов отбелязва с поредна премиера - в Сатиричния театър, който пък става на 58. Двойният празник се полива със силнодействаща черна комедия. В "Убийство в експреса" Анастасов е застаряващ прокурор, избиращ сандвич с пастет от гъши дроб пред истината.

Пиесата на унгарския драматург Габор Гьоргеи е поверена на 29-годишния режисьор Петър Денчев. Той определя работата си по спектакъла като тънко движение между жанровете черна комедия, социална сатира и трилър, от което е изведен много сериозен социален проблем.

"Третирайки устойчивостта на морала, когато е заплашено добруването на една малка общност, пиесата е актуална и днес, за съжаление, макар да е писана в навечерието на демократичните промени от 1989 г.", обяснява Денчев.

В случая, мини общността са пътуващите във влака, които изведнъж забелязват, че човекът до тях в купето е мъртъв. Освен професора, пъстрият букет от образи допълват Съпругата (Росица Александрова) и любовният триъгълник, забъркан от Малката женичка (Александра Сърчаджиева), Жената (Маргарита Хлебарова) и Мъжа (Михаил Сървански).

Към тях се присъединява Безличния (Кирил Бояджиев) и колоритния Кондуктор с извънземни качества (Ивайло Калоянчев). Специалното участие е на Константин Икономов -  в ролята на трупа, какъвто е през първите 70 минути от представлението, след което се превръща в обикновен пътник...

"Убийство в експреса" е спектакъл с неочакван край, следствие от безкрайни обстоятелства, усложняващи живота и на днешните хора. Затова публиката трябва да се настрои за един тъжно-смешен разказ за собствената си несрета, преливаща от абсурди, заченати от лекомислие, егоизъм, суета и чисто човешка глупост. Глупостта, която всеки от нас, без да иска, е издигнал в култ, наричайки я с други имена.

#култура #Никола Анастасов #актьор #театър #премиера #Сатирата #Сатиричния театър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"