Български дипломати са били подслушвани, твърди опозиционен лидер в Македония

Български дипломати са били подслушвани, твърди опозиционен лидер в Македония
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Български дипломати са били подслушвани в Македония. Това става ясно от думите на лидера на опозицията в югозападната ни съседка Зоран Заев.

"Съществуват записи от подслушвани телефонни разговори на посланици на България в Македония", потвърди Заев в интервю пред Агенция „Фокус“.

По думите му всички записи на дипломати им били връчени лично, а този процес не бил прозрачен съгласно Виенската конвенция. Заев посочи, че записи са получили няколко посолства и много повече посланици, тъй като в някои от посолствата имало смяна на дипломатите. Той даде пример с американското посолство, където са били подслушвани двама посланици.

"В тази връзка записи получи и българското посолство", заяви Заев.

Зоран Заев е лидер на опозиционният Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ). Преди няколко седмици той обяви, че незаконно са били подслушвани около 100 журналисти в Македония. Според Заев с години незаконно са били следени и подслушвани над 100 журналисти и собственици на медии. За всички тях са били подготвяни доклади. Заев, който бе обвинен от полицията в заговор за сваляне на правителството, заяви, че един от гласовете в записите е на премиера.

По-късно Зоран Заев призова кабинетът на Никола Груевски да се оттегли и да бъде съставено временно правителство, което да проведе нови свободни и демократични избори. В същото време вътрешният министър на страната обяви, че има документирани доказателства срещу Заев, който е и кмет на град Струмица, в които той иска 200 000 евро подкуп срещу предоставяне на терен за строителство на местен бизнесмен.

#подслушване #дипломати #Македония #Зоран Заев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »