„Сикрет сървиз“ сипе похвали за България

„Сикрет сървиз“ сипе похвали за България
Премиерът Борисов (вляво) на съвместна пресконференция с директора на „Сикрет сървис“ Марк Съливан. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България и САЩ никога не са имали по-добро сътрудничество в сферата на службите за сигурност, твърди директорът на американската „Сикрет сървис“ Марк Съливан.

В четвъртък Съливан се срещна с българския премиер Бойко Борисов в София, където е на посещение за участие в международна конференция по киберсигурност и киберпрестъпност, предадоха от пресслужбата на Министерския съвет.

„Смятам, че във всяко добро партньорство трябва да има доверие и комуникация. Аз съм тук, за да кажа, че доверието и комуникацията, които имаме с българските партньори, никога не са били по-силни и ние ще продължим да работим заедно“, заяви директорът на „Сикрет Сървис“ Марк Съливан, след като се срещна с премиера Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

„Макар че говорим различни езици и се намираме на хиляди километри разстояние, ние сме свързани с партньорство и искам да съм сигурен, че това партньорство ще продължи“, добави той. Запитан за най-големите заплахи според него в момента в света, Съливан говори за финансовите престъпления и организираните престъпни групи, които се занимават с киберпрестъпността.

„Преди 10-12 години започнахме да работим като партньори в борбата с фалшивата валута. България бе една от страните, в която виждахме най-много фалшифицирана валута, но благодарение на усилията на министър-председателя и на партньорството помежду ни размерът на фалшифицираните пари намаля значително“, спомни си още Съливан.

Премиерът Бойко Борисов също се върна назад във времето, когато беше главен секретар на МВР.

„Спомнихме си днес за времената, когато през 2001 година отидохме в САЩ на посещение и в една зала в „Сикрет сървис“ ни пуснаха филм как се разпространяват фалшивите пари в света. На първо място беше Колумбия, а на второ място беше България. От тогава до сега разкрихме десетки печатници. Тогава с нас се срещнаха хора, които са едно ниво над портиера, а днес директорът на „Сикрет сървис“ прелита океана, за да участва в конференция тук, в България“, заяви той.

„Пак искам да кажа, че през 2001 година доверието към България беше 0. Едва след като проведохме няколко операции и поставих условие те да бъдат ръководени от България, ние заловихме маса международни престъпници, вследствие на което и директорът на Европол, и директорът на „ Сикрет сървис“ дойдоха тук и казаха добри думи за България“, каза още той.

#Колумбия #фалшива валута #организирана престъпност #служби за сигурност #САЩ #Сикрет сървис #Марк Съливан #министър-председател на България #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"