Десетки хиляди протестират в Хонконг

Десетки хиляди протестират в Хонконг
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Полицията разпръсна със сълзотворен газ десетки хиляди протестиращи в Хонконг. Многобройни протести за смяна на избирателната система блокираха улиците на големите градове в Тайван, съобщава "Гардиън".

Демонстранти се събраха пред сградата на търговското представителство на Хонконг, за да подкрепят продемократичните протести в китайския административен център.

Демонстрантите заплашват да щурмуват сградата. В същото време лидерите на протестите в Хонконг призоваха протестиращите да се приберат по домовете си след насилието, разиграло се по улиците на града в неделя. При сблъсъците с полицията бяха ранени десетки хора.

С протести заплашват и от Федерацията на студентите, поради опасения, че полицията може да използва гумени куршуми, за да разпръсне тълпата. 

Популярната услуга за обмен на снимки и видеоматериали Instagram е била блокирана от властите в Китай заради засилващите се в Хонконг протести. Вместната социална мрежа Weibo, аналог на Twitter, фразата „Occupy Central” е била нанесена в „черния списък”. В тези социални мрежи потребителите са публикували доказателства, че полицаите са употребили сълзотворен газ и гумени куршуми.

Продемократичните активисти в свободния административен район казват, че успяват да изпълнят заканата си да парализират финансовия център на града, който е ключов и за региона, чрез протести и гражданско неподчинение.

Целта на демонстрантите е да притиснат Китай да даде на бившата британска колония пълни избирателни права. Досега Пекин отказва да отстъпи от позицията си, което създаде предпоставки за все по-интензивни сблъсъци.

Хонконг е в разгара на най-тежките политически протести от връщането му под юрисдикцията на Китай през 1997 година.

#Хонконг #Китай #протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »