Ердоган се закле като президент на Турция

Ердоган се закле като президент на Турция
Реджеп Тайип Ердоган положи клетва като нов президент на Република Турция. Снимка: temadaily.bg
A A+ A++ A

Реджеп Тайип Ердоган положи клетва като нов президент на Република Турция.
Язвителната риторика на Реджеп Тайип Ердоган му спечели обожанието на консервативното ислямско ядро в Турция, което приветства изказванията му, че политическите му противници са "по-лоши от пиявици", а израелската военна кампания в ивицата Газа прилича на действията на Хитлер, съобщава Reuters.

Страстните речи и откровеният популизъм на доскорошния премиер циментираха позициите му на най-влиятелен лидер в модерната история на Турция и достигнаха връхната си точка при победата му този месец на първите преки избори за президент.

Неговите послания, които често разчитат на разделението между прозападната светска класа, подозрителна към ислямските му идеи, и религиозния сегмент от обществото, който го възприема като герой, будят притеснения сред опонентите му, че президентството му само ще поляризира още повече страната.

Ердоган не крие амбициите си да промени формата на управлението в Турция и от парламентарна република тя да премине към президентска. Според критиците му този ход ще постави прекалено много власт в ръцете на човек, който може да отдалечи страната от светските идеали на Ататюрк.

#Ердоган #популизъм #Реджеп Тайип Ердоган #Турция #Ататюрк

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"