Асандж ще напусне посолството на Еквадор в Лондон (допълнена)

Асандж ще напусне посолството на Еквадор в Лондон (допълнена)
Джулиан Асандж. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Потвърдиха се слуховете от сутринта в понеделник – основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж планира да напусне посолството на Еквадор в Лондон. На пресконференция с външния министър на Еквадор Рикардо Патино Асандж каза:

„Да, скоро ще напусна посолството, но не по причините, които мислите.“ По-ранни слухове твърдяха, че Асандж ще напусне посолството, където е на „принудително изгнание“ вече две години по здравословни причини.

По-рано британският тв канал Sky News съобщи, че Асандж „може да планира да се предаде на властите“. Телевизията се позова на едно интервю, което Асандж даде през уикенда. В него той звучал „уплашено“. Същевременно хора от неговото обкръжение свидетелстват за множество здравословни проблеми. Изгнаникът страдал от проблеми със сърцето и високо кръвно налягане. „Асандж е загубил голяма част от бойния си дух“, казва журналист от Sky News Мартин Брунт. Здравословните проблеми на Асандж са известни още от 2012 г., когато се коментираше заболяване на белите дробове и че състоянието му в еквадорското посолство може да се влоши по всяко време.

Основателят на WikiLeaks е от 24 август 2010 затворен в посолството на Еквадор в Лондон. Малко след като страната му даде убежище той заяви, че ще изчака от 6 до 12 месеца, докато намери решение за себе си. Оттогава минаха 2 години.

Преди това Великобритания беше на път да го екстрадира в САЩ, а в Швеция го очаква обвинение в сексуална принуда. Шведските власти издадоха международна заповед за задържане още през 2010 г. По всяка вероятност Швеция също би екстрадирала Асандж в САЩ.

Междувременно стана ясно, че охраната на Асандж в Лондон е струвала 5,9 милиона паунда за периода. Това прави по 11 хиляди евро на ден, вкл. 1 милиона паунда за извънреден труд. Денонощно трима полицаи от Скотланд Ярд охраняват посолството на Еквадор, за да не допуснат Асандж да излезе извън сградата.

#Джулиан Асандж #Лондон #Еквадор #Wikileaks

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"