Доверието в БНБ в момента е на кота нула, според политолози

Доверието в БНБ в момента е на кота нула, според политолози
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Доверието в БНБ в момента е на кота нула и ще са необходими години, за да може институцията да върне загубеното доверие, каза политологът Димитър Ганев от институтa за социални ценности и структури "Иван Хаджийски" (Inso.bg) пред БНР (Вnr.bg).

От няколко години сме в процес, при който

една по една институциите губят доверие и започват да страдат от сериозна липса на легитимност

БНБ беше една от малкото институции , които все още се ползваха с някакво доверие. Това доверие в момента е достигнало кота нула. Трябва от тук нататък да се гради с години, за да достигне нивата на доверие, което имаше досега.

Димитър Ганев отхвърли възможността ситуацията с Корпоративна търговска банка (КТБ) да е резултат от нечий сценарий. На фона на този хаос в държавата

нито един политически или икономически субект не може да се движи по определен сценарий

тъй като положението се мени буквално с минути. Така че да се говори за сценарий, зад който стои един човек или организация, на този етап звучи несериозно. Намесени са твърде много субекти с разнопосочни интереси.

Според политолога се наблюдава прегрупиране на силите в няколко посоки. През последните дни виждаме специфично единодействие между ГЕРБ и ДПС. Но трябва да бъдем максимално коректни в това отношение и да кажем, че това, че позициите им съвпадат по определени въпроси, далеч не трябва да ни говори, че трябва

да очакваме коалиция между ГЕРБ и ДПС.

Има едно нещо, което знаем със сигурност – ГЕРБ ще участва във властта след 5 октомври. Но въпросите, на които никой не може да отговори в момента, са с кого ще управлява ГЕРБ и дали Бойко Борисов ще бъде министър-председател.

Димитър Ганев каза, че ако ГЕРБ и Реформаторският блок успеят да спечелят над 121 депутати в следващото Народно събрание, то това ще е управляващата коалиция. Той не изключи и възможността в рамките на следващия парламент да има няколко управленски формата.

#БНБ #доверие #Димитър Ганев #ГЕРБ #КТБ #избори #Корпоративна търговска банка #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »