Путин обвини САЩ в „явно лицемерие“ за шпионажа

Путин обвини САЩ в „явно лицемерие“ за шпионажа
Путин се обяви против кибершпионажа на САЩ. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Владимир Путин се обяви за развиването на „система, гарантираща сигурността на информацията“. Руският президент определи като „явно лицемерие“ електронното наблюдение, което САЩ прилага в страни от целия свят.

„Що се отнася до кибершпионажа, това е не само явно лицемерие между съюзници и партньори, но и директна атака срещу суверенитета, и нарушение на човешките права, нахлуване в личния живот“, твърдо е убеден Путин.

„Готов съм за съвместното разработване на система, гарантираща сигурността на международната информация“, допълва руският президент.

Путин се отправя на дипломатическа обиколка в Латинска Америка. Там той ще присъства на срещата на върха на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка).

През 2013 г. разкритията на сътрудника на американското разузнаване Едуард Сноудън на множеството програми за наблюдение на Агенцията за национална сигурност на САЩ показаха мащаба на електронното наблюдение, извършвано от американците в целия свят.

Припомняме, че само преди седмица гръмна друг скандал, при който германски разузнавателен служител беше арестуван по подозрение в шпионска дейност за чужди сили. По информация на местни медии той е шпионирал в полза на САЩ и е предложил услугите си на Русия.

#Владимир Путин #САЩ #Латинска Америка #Едуард Сноудън #Русия #Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »