Следващият кошмар за Бразилия: Аржентина на финал

Следващият кошмар за Бразилия: Аржентина на финал
A A+ A++ A

Източник SPIEGEL ONLINE

Рио де Жанейро Юле Лутерот. (Текстът е с малки съкращения.)

„Пет! Шест! Седем!“ - така скандират аржентинските фенове в Рио и човъркат в най-голямата рана на домакините, отворена с победата на германците. „Довиждане, довиждане“ скандират синьо-белите след малкото останали фенове с жълти трика, които с наведени глави бързат да изчезнат и нямат желание да се заяждат със съседите си. Бразилия и Аржентина са свързани с вечна любов-омраза. „Ние обичаме да се мразим. И мразим, че се обичаме“, описва един бразилец комплицираната връзка.

След победата над Холандия Аржентина ще се изправи срещу Германия в неделя във футболния храм Маракана. Това е добре, защото селесао вече не представлява заплаха и няма да играе срещу Аржентина дори за третото място. Аржентинците сега са там, където бразилците искаха да бъдат на всяка цена – на финала.

„Съперничеството между Аржентина и Бразилия е легендарно“, казва Марсело Монкаво, 46-годишен. Той продава знамена на Копакабана като най-вървежното е немското. „Не знам защо, но няма и значение, предава се от баща на син“. Какво е специфичното в тези отношения? „Те ни провокират. Непрекъснато твърдят, че Марадона е по-добър от Пеле. Марадона има само един наистина красив гол – с ръка. Дори в живота не притежава класата на Пеле“. Много ясно, че той не иска титлата да бъде спечелена от Аржентина, въпреки че ще им дойде добре. „Те страдат, от гледна точка на икономическата и валутната криза, имат нужда от това, но въпреки всичко, не, Аржентина не трябва да спечелва купата.“

Марадона по-добър от Пеле? Това е провокация за всеки бразилец.

Десетки аржентинци празнуват на Копакабана класирането на отбора си, разбира се, добре охранявани от бразилската полиция. Развяват 30-метрово знаме и пеят стари фенски песни, чийто текст е идеално напаснат към ситуацията на световното: „Хей бразилци, как се чувствате? Ще видите как нашия Меси ще вдигне купата, а Марадона е по-добър от Пеле. “

Бразилецът Алекс Силва също се ядосва, но на своите. 26-годишният продавач на самба свирки е облечен със синьо-бялата тениска на вечния враг. "Като нося аржентинската блуза, продавам повече", казва той. "Приятелите ми казват, че съм предател. Но аржентинците не купуват от мен, ако съм с бразилския екип. Така че ми се налага. " За вечерта бързо сменя екипите. В торбичка под ръка си държи бразилската тениска. Най-лошото, което можело да стане оттук насетне е Аржентина да победи на финала на Маракана срещу Германия. "Тогава пак ще вилнеят по улиците и ще чупят прозорци", се тревожи Силва.

"Съперничеството е по-старо от отколкото аз мога да знам. Датира някъде от 40-ге години. Това, което най-много ни дразни е, че непрекъснато казват, как Меси и Марадона са по-добри от бразилските играчи. Само че фактите говорят най-добре: ние имаме пет световни титли, а аржентинците - само две. Истината е, че Бразилия няма проблем с Арженина, Аржентина има проблем с нас. "

Аржентина има Меси и папата.

"А, бразилците са ни безразлични", казва Себастиен Делара, на 25 годин. Двамата с неговия приятел са дошли в Рио. Носят синьо-бели перуки, а в ръцете държат чаши с ракия. Твръдо са убедени, че в неделя отборът им ще спечели. "Ние нямаме най-добрия отбор на света. Това са германците. Но имаме най-добрия играч на света – Меси. Имаме и папата. Нищо не може да ни събори. "

Освен ако не се самозалъгва: немците отдавна имат свой папа, а в неделя с абсолютна сигурност и бразилските фенове на своя страна.

#Бразилия #Аржентина #Германия #световно #футбол #Меси #Пеле #папа #Марадона #Копакабана

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »