Полицията и армията – най-одобряваните институции

Полицията и армията – най-одобряваните институции
Полицията е с одобрение от 42.3% от българите, макар социолозите да отчитат, че одобряващите работата й да намаляват с 5% за последните три месеца. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Полицията и армията са най-одобряваните институции през февруари, според данни на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) от проучване, направено между 3 и 15 февруари сред 1000 души.

Полицията е с одобрение от 42.3% от българите, макар социолозите да отчитат, че  одобряващите работата й да намаляват с 5% за последните три месеца.

От работата на полицията са доволни най-вече хората на възраст между 40 и 49 години, тези със среден и по-висок стандарт на живот, както и симпатизантите на ГЕРБ и на ДПС.

Неодобрението за дейността на полицията не търпи значителни промени през последните три месеца – 38% през ноември 2011 г. и 40 на сто през февруари 2012.

Най-критични към дейността й са жителите на малките градове, крайно бедните, както и симпатизантите на БСП, на „Атака“ и на Синята коалиция.

Одобрението за армията е 41.9 на сто. За последните три месеца одобрението за Българската православна църква намалява със 17% - от 53 на 36 на сто, а критичните настроения към нея нарастват с 13%.

Резкият спад на одобрението към църквата се дължи на огласените данни за принадлежност на митрополити към бившата ДС, както и на случаите, свързани с имотното състояние на висши духовници, коментират от НЦИОМ.

За последните три месеца отношението към дейността на прокуратурата и съда остава непроменено – неодобрението за дейността на тези институции е над три пъти по-високо от одобрението.

Работата на всяка от двете институции е одобрявана от по 17 на сто от интервюираните. 58 на сто от пълнолетните българи не одобряват дейността на прокуратурата, а 61% са критични към работата на съда.

Отношението на българите към работата на парламента и правителството също не се е променило съществено за последните три месеца - негативните обществени оценки за свършеното от тези две институции продължават да вземат връх над позитивните, коментират социолозите.

През февруари одобрението към работата на 41-вото Народно събрание е 23%. През ноември 2011 г. е било 22%, припомня Дарик.

В момента по-високо от средното одобрение НЦИОМ регистрира сред хората на възраст между 40 и 49 години, със среден и по-висок жизнен стандарт, сред високообразованите, сред жителите на столицата, както и сред симпатизантите на ГЕРБ.

През февруари 2012 г. неодобрението към работата на парламента отново е по-високо от одобрението - 60% неодобрение срещу 23 на сто одобрение.

Все пак от ноември 2011 г. неодобрението е намаляло с 6 на сто. Сега най-високо неодобрение за работата на Народното събрание има сред интервюираните на възраст от 50 до 59 години, сред жителите на малките градове и сред крайно бедните.

Неодобрението за дейността на Народното събрание е по-високо от одобрението сред симпатизантите на всички парламентарно представени политически сили.

Правителството е одобрявано от 35% от пълнолетните българи, като този дял e с 1% по-малък в сравнение с ноември 2011.

Дейността на правителството е подкрепяна най-често от хората на възраст между 40 и 49 години, от високообразованите респонденти, от жителите на столицата и на областните центрове, както и от заможните българи.

74 на сто от привържениците на ГЕРБ одобряват работата на кабинета. Неодобрението за дейността на правителството на Бойко Борисов намалява с 4% за последните три месеца – от 53 на сто през ноември 2011 г. на 49% през февруари 2012 г.

Сред привържениците на опозиционните партии в парламента негативните оценки вземат връх, като най-критични към кабинета са симпатизантите на „Атака“ – 84 на сто не одобряват работата му, и на социалистите - 78 на сто.

#Националния център за изучаване на общественото мнение #НЦИОМ #полиция #армия #църква #одобрение #ГЕРБ #ДПС #БСП #Атака #Синята коалиция #ДС #съд #Народното събрание #правителството #Парламента #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »