„Булгаргаз“: Доставките са осигурени въпреки кризата в Украйна

„Булгаргаз“: Доставките са осигурени въпреки кризата в Украйна
„Към момента в хранилището „Чирен“ разполагаме със запаси от 192 милиона кубични метра газ“, посочва „Булгаргаз“. Снимка: econ.bg
A A+ A++ A

Сигурността на доставките на природен газ за България е осигурена, съобщиха „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ пред Комисията по енергетика.

Народните представители в комисията изслушаха информация от двете дружества относно възможността за евентуално спиране на доставките на природен газ от Русия заради кризата в Украйна.

„Ако настъпи криза, с наличните нагнетени в подземното газово хранилище „Чирен“ количества и с наличния газ по тръбопроводите „Булгартрансгаз“ е в състояние да осигури необходимото количество газ за защитените си клиенти“, заявяват енергийните компании.

„Това са битовите клиенти, болниците, както и предприятия с непрекъсваем процес. Плановете за действие при кризисни ситуации са готови, вече действат щабове за извънредни ситуации“, посочват двете дружества.

„Към момента в хранилището „Чирен“ разполагаме със запаси от 192 милиона кубични метра газ, а до 22 март те ще достигнат 202 милиона кубични метра“, отбеляза началникът на управление „Лицензионна дейност и корпоративни отношения“ в „Булгаргаз“.

„Обичайно в този сезон на годината извършваме добив, а в момента добивът е преустановен за гарантиране на сигурността на доставките“, уточни той.

„Възможностите за добив от хранилището са за не повече от 3 милиона кубични метра на ден“, съобщава „Булгаргаз“.

Според двете компании са подготвени варианти при 30% и 50% осигуряване на доставките, като максималното ограничение, което дружеството може да наложи по отношение на защитените потребители, е консумация в размер на 1,282 милиона кубични метра газ на ден, предава БГНЕС.

#"Булгаргаз" #доставки #газ #България #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"